favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Seja o veleposlaniku

Deli na:

Poslanska skupina SDS je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP), na kateri bi obravnavali "neupoštevanja zakonskih določil zakona o zunanjih zadevah" ob postopku imenovanja za veleposlanika na Dunaju. Za ta položaj je bil takrat kandidat bivši zunanji minister Dimitrij Rupel.

Poslanska skupina SDS je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP), na kateri bi obravnavali "neupoštevanja zakonskih določil zakona o zunanjih zadevah" ob postopku imenovanja za veleposlanika na Dunaju. Za ta položaj je bil takrat kandidat bivši zunanji minister Dimitrij Rupel.

Kot so danes sporočili iz poslanske skupine SDS, ocenjujejo, da je bil ob postopku imenovanja za veleposlanika na Dunaju kršen 17. člen zakona o zunanjih zadevah, ki določa, da se po določitvi predloga vlade s kandidatom za veleposlanika v pristojnem delovnem telesu DZ, to je odboru za zunanjo politiko, opravi pogovor s predlaganim kandidatom za veleposlanika.

V postopku imenovanja za veleposlanika na Dunaju je vlada na redni seji 14. oktobra letos kot kandidata za veleposlanika na Dunaju določila takratnega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Kljub temu pa postopek za imenovanje veleposlanika še vedno ni končan, po oceni poslanske skupine SDS pa ga je zaustavil predsednik republike Danilo Türk "s subjektivnimi ocenami o primernosti predlaganega kandidata in v zakonodaji neobstoječim pogojem zaupanja, ki jih je izrekel v pogovoru za Radio Slovenija 1, v oddaji Studio ob 17h, 25. 11. 2008".

Kljub tovrstnemu posegu predsednika republike OZP po oceni poslanske skupine ni bil razrešen svojih zakonskih in poslovniških dolžnosti. Ivo Vajgl bi kot predsednik OZP moral v skladu z določili zakona o zunanjih zadevah sklicati sejo OZP, kjer bi opravili pogovor s predlaganim kandidatom. To pristojnost OZP opredeljujeta tudi poslovnik DZ ter odlok o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ, še navaja poslanska skupina, ki ocenjuje, da se je Vajgl "samovoljno odločil, da zaslišanja predlaganega kandidata za veleposlanika ne bo razpisal".

Po oceni poslanske skupine bi moral Vajgl v skladu z zakonodajo s postopkom nadaljevati. V poslanski skupini SDS prav tako menijo, da bi diplomatsko konzularno predstavništvo na Dunaju moralo čim prej dobiti vodjo, ki bo zastopal Republiko Slovenijo. Ob tem dodajajo, da je očitke o kakršnikoli pristranskosti prejšnje vlade do dotičnega imenovanja javno že večkrat zanikal predsednik sedanje vlade Borut Pahor.

Predsednik republike Türk je 21. novembra sporočil, da ni potrdil imenovanj predlaganih novih veleposlanikov na Dunaju, v Washingtonu, Bratislavi, Berlinu, Kijevu, Moskvi in Teheranu, medtem ko je pet veleposlanikov potrdil in ocenil kot ustrezne. Za neimenovanje omenjenih kandidatov, med katerimi je bil tudi Rupel, so takrat iz predsednikovega urada sporočili, da "nekateri ne izpolnjujejo zakonskih pogojev, nekateri nimajo dovolj strokovnih izkušenj, nekateri pa s svojim ravnanjem niso izkazali kvalitet, ki jih veleposlanik mora imeti, pri nekaterih izmed njih pa je izkazanih celo več navedenih pomanjkljivosti". Nato je predsednik države v omenjenem pogovoru za Radio Slovenija dejal, da Rupla ne bi potrdil za veleposlanika, tudi če bi ustrezno spremenili zakon o zunanjih zadevah, kot razlog za to pa je navedel pomanjkanje zaupanja vanj.