nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šef NPU Majhenič: Kot kaže smo pri Bratuškovi našli, kar smo iskali

Deli na:
Šef NPU Majhenič: Kot kaže smo pri Bratuškovi našli, kar smo iskali

Foto: Bobo

Prvi izsledki potrjujejo, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v hišnih preiskavah zaradi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarsko našli, kar so iskali, je v intervjuju za Večer dejal prvi mož tega urada Darko Majhenič. Poudaril je sicer, da vsebino zasežene dokumentacije in korespondence še analizirajo.

V omenjenih hišnih preiskavah je policija po besedah Majheniča iskala gradivo, zapiske, korespondenco in druge dokaze, za katere je ocenila, da utegnejo biti dokaz v kazenskem postopku. Poudaril je, da niso iskali in zasegli ničesar, kar ne bi bilo v skladu z izdano odredbo.

Znano je, da je odredbo izdal preiskovalni sodnik Andrej Baraga, ki pa je o Bratuškovi in tudi o NPU v preteklosti kritično pisal na Twitterju, zaradi česar je njegov predstojnik sprožil določene postopke, Baraga pa je tudi napovedal odhod iz sodniških vrst.

Kot pravi Majhenič, bi se moral sodnik vesti primerno svojemu poklicu in se distancirati od takšnih mnenj. "Zagotovo pa blatenje državnih institucij in komentiranje političnega dogajanja in konkretnih politikov po socialnih omrežjih mečeta senco na delo državnih organov," je dodal. Sam je sicer prepričan, da je sodišče natančno pretehtalo razloge za izdajo odredbe.

Povedal je še, da se ta predkazenski postopek v popolnoma ničemer ne razlikuje od ostalih njihovih preiskav. Zadevo so po prejetju naznanila pripeljali do precej visoke ravni utemeljenega razloga za sum. Ker pa je bilo verjetno, da bodo našli predmete, ki utegnejo biti dokaz v kazenskem postopku in jih preiskovanci ne bodo sami izročili, so podali pobudo za hišno preiskavo.

Del politike so hišne preiskave, ki so jih opravili tudi na vladi in državnem zboru, zelo razburile. Majhenič pravi, da je bil tudi sam presenečen nad burnim odzivom in očitki nekaterih politikov na račun njihove preiskave, povezane s kandidaturo za položaj evropskega komisarja. Pri tem je ponovil, da je bila preiskava opravljena v skladu z odredbo okrožnega sodišča in določili zakona o kazenskem postopku in po slednjem državni zbor iz tega nikakor ni izvzet.

Dodal je, da se pritiski na delo NPU pojavljajo, ne nazadnje so njihovi preiskovanci tako menedžerji kot politiki, župani, odvetniki. Po njegovih navedbah se ti pritiski odražajo v diskreditaciji - tako strokovni diskreditaciji dela urada kot v osebnih diskreditacijah njega kot direktorja in preiskovalcev. Po drugi strani pa tudi skozi prizvok vpliva politike na njihovo delo.