kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šef krščanskega foruma SDS in spolni predator: Dejan Škvarč ponosno poziral z zloglasnim Markom Rupnikom (FOTO)

Deli na:
Šef krščanskega foruma SDS in spolni predator: Dejan Škvarč ponosno poziral z zloglasnim Markom Rupnikom (FOTO)

Dejan Škvarč, predsednik krščanskega foruma SDS, in osramočeni nekdanji jezui Marko Rupnik - Foto: Facebook

»Najlažje je obsojati. Mnogo težje odpuščati,« je na omrežju X modroval Dejan Škvarč, predsednik krščanskega foruma SDS in občinski svetnik SDS v Ajdovščini. Njegovega odpuščanja je bil v deležen tudi osramočeni nekdanji jezuit Marko Ivan Rupnik, s katerim je Škvarč ponosno poziral in nato fotografijo objavil na facebooku. Nato je objavo zbrisal.

»Če smo zares KRISTJANI, vemo, kakšna je naša Pot. Naj ne bom ujetniki 'resnic' medijev ali delnih resnic ene strani. Zadihajmo s polnimi pljuči celotne Resnice. Ker JEZUS KRISTUS JE POT, RESNICA IN ŽIVLJENJE. Srečno in dobrodošel Ivan Marko Rupnik v Koprski škofiji,« je Škvarč še zapisal ob fotografiji.

Lepo, če zna človek sočloveku odpustiti, a Škvarč ignorira dejstvo, da on v tej zgodbi nima prav nič za odpuščati Marku Rupniku – to lahko storijo le njegove žrtve. Za povrh je nadvse očitno, da Škvarča ne zanima zares odpuščanje temveč mu gre bolj za rehabilitacijo izobčenega Rupnika.

Spomnimo: Rupnik je bil zaradi obtožb duhovne in spolne zlorabe junija lani izključen iz jezuitskega reda. Zavetje je našel v koprski škofiji, v katero ga je škof Jurij Bizjak sprejel po tihem, ko pa se je čez nekaj mesecev za to razvedelo, je Bizjak ignoriral kritike in zgražanje javnosti.

Afera, ki je izbruhnila že leta 2022 z razkritjem, da ima Rupnik na vesti dolga leta zlorab redovnic, začenši s članicami slovenske izpostave Skupnosti Loyola že v 90. letih, je v letu in pol razgalila ne samo ignoranco škofa Bizjaka, temveč tudi drugih visokih cerkvenih veljakov, ki so Rupniku gledali skozi prste – vključno s papežem Frančiškom.

Počilo je! Zaradi patra Marka Rupnika razkol med slovenskimi škofi

Obtožb se je nazadnje nabralo toliko, predvsem pa so postale javne, da jih Cerkev ni več mogla pometati pod preprogo in vse skupaj se je končalo z nekakšnim izgonom Rupnika iz jezuitskega reda in tudi iz Rima, kjer je vodil umetniško delavnico in duhovno središče Center Aletti. Za svoje početje se ni nikoli javno pokesal, svojim žrtvam pa se ni niti zasebno opravičil.

Cerkvena »obdelava« njegovega primera sicer še vedno ni končana, papež je denimo ukinil zastaranje njegovega primera, da bi lahko stekel sodni postopek v zvezi z očitki zoper Rupnika. Jezuiti so že lani škofa Bizjaka posvarili, da je še vedno veliko obtožb zoper Rupnika nerazčiščenih in da ni spoštoval ukrepov, ki so mu jih naložili njegovi predstojniki, a koprskega škofa to ni odvrnilo od Rupnikovega sprejema v škofijo.

Žrtev Marka Rupnika: "Rekel je, da ne bom duhovno rasla, če ne bom zadovoljila njegovih spolnih potreb"

Komaj pred dobim tednom sta svoji pretresljivi izkušnji z Rupnikom razkrili redovnici, ki sta v 90. letih padli v njegove kremplje in so ju zlorabe neizbrisno zaznamovale. A za nekatere slovenske »vernike« je Rupnik žrtev laži in medijske kampanje – pričevanja desetin njegovih žrtev, ki so zapečatila njegovo usodo in uničila njegov ugled, jim ne pomenijo nič, raje iščejo izgovore zanj in s prstom kažejo na nune, ki da pri vsej stvari naj ne bi bile nedolžne.

Med takimi je očitno tudi Škvarč, ki je v svojem odzivu na komentar na facebooku pritrjeval nekomu, ki je Rupnika branil in krivdo za afero skušal naprtiti zlorabljenim redovnicam.

»Ne verjamem, da je žensko (nuno!) mogoče zmanipulirati do te mere, da se poda v seks proti svoji volji. Še kako jim je prijalo! Zdaj pa bi rade nekaj iztržile od svojega nekdanjega ljubimca,« je namreč zapisal Dušan Ješelnik, sicer učitelj orgel na Glasbeni šoli Nova Gorica. »Evo, besede si mi pobral z jezika,« se je odzval Škvarč, ki med komentatorji sicer ni imel veliko somišljenikov. Verjetno je zato po več negativnih odzivih zbrisal fotografijo svojega poziranja z Rupnikom.

Kaj si Škvarč misli o aferi Rupnik lahko razberemo tudi iz njegove objave izjave pokojnega psihiatra Janeza Ruglja, ki jo je objavil na omrežju X. »Ni večjega sovraštva in maščevalnosti od ženske, ki jo moški razočara in zapusti. To je v ženski naravi in velja za vse civilizacije, rase in celo za posvečene osebe. Povsod se prej ali slej vzpostavi spolni moško-ženski odnos. Narava človeka je neuničljiva,« je dejal Rugelj in Škvarč se z njim očitno strinja.