tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

superradar, radar, ljubljana Svet24.si

Kje na voznike v Ljubljani prežijo radarji? ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

tina-kunakey Odkrito.si

Prej z Monico, sedaj z NJO ...

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Slovenija

Samo v Sloveniji: šef Zveze Sonček, ki mu očitajo strahovlado, je nekdanji pripadnik Udbe

Deli na:
Samo v Sloveniji: šef Zveze Sonček, ki mu očitajo strahovlado, je nekdanji pripadnik Udbe

Direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik je bil konec osemdesetih let uslužbenec zloglasne Službe državne varnosti, znane kot Udba. - Foto: Primož Lavre

Pred dvema mesecema smo pisali o spornih zadevah iz Zveze Sonček, v katero so vključena društva za pomoč osebam s cerebralno paralizo. Tam vladata direktor Iztok Suhadolnik in njegova žena Violeta Suhadolnik, pri čemer kaže, da ne vesta, kaj sploh pomeni pojem konflikt interesov. Po drugi strani tisti, ki podvomi o ravnanju Suhadolnika, hitro pride v nemilost, zaradi česar se je po besedah poznavalcev vzpostavilo ozračje strahovlade.

Naši viri pa so nas opozorili na direktorjevo preteklost. Dejali so, da je bil na začetku kariere zaposlen v zloglasni Službi državne varnosti, poimenovani tudi Udba. Preverili smo: v knjigi Romana Leljaka Špiclji Udbe 3 je Suhadolnik (letnik 1963) naveden v poglavju Zaposleni v SDV in ostali viri. Glede na spremljajočo šifro ob Suhadolnikovih podatkih nam je Leljak pojasnil, da gre za šifro (0060000), s katero je SDV označevala svoje uslužbence.

Afera Sonček: kaj vse se dogaja za zaprtimi vrati humanitarne organizacije

Tako smo direktorja Zveze Sonček vprašali, kakšen je bil njegov status v SDV: je bil tam zaposlen ali stalni sodelavec? Od kdaj do kdaj? Kakšno je bilo konkretno njegovo delo?
Ali je res prejemal od SDV štipendijo? Kot pravi, je bil v Službi državne varnosti (v okviru Republiškega sekretariata za notranje zadeve) redno zaposlen. Tam je bil od prvega avgusta 1988 do 30. junija 1990. Torej še po prvih demokratičnih volitvah.

Prvo leto je bil pripravnik in nato okoli leto dni na delovnem mestu inšpektorja. Usposabljal se je za opravljanje varnostnih, preiskovalnih in drugih nalog organov za notranje zadeve, saj je bil po zaključenem pripravništvu in opravljenem strokovnem izpitu uslužbenec s statusom pooblaščene uradne osebe. Od SDV ni prejemal štipendije, je pa prejemal štipendijo Republiškega sekretariata za notranje zadeve, ko je študiral na fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (sedaj FDV), smer obramboslovje.

Loading...