denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Slovenija

Temperatura se bliža vrelišču: sedem od desetih predsednikov pokrajinskih odborov Desusa za Aleksandro Pivec

Deli na:
Temperatura se bliža vrelišču: sedem od desetih predsednikov pokrajinskih odborov Desusa za Aleksandro Pivec

Aleksandra Pivec - Foto: Primož Lavre

Temperatura pred sobotnim enajstim kongresom Desusa (potekal bo v Hotelu Mons v Ljubljani) se bliža vrelišču: Ali bo predsednik stranke ostal obrambni minister Karl Erjavec ali ga bo po dobrih štirinajstih letih s položaja izrinila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec?

Pivčeva je članica stranke že peto leto (bila je predsednica mestnega obora v Ptuju), Erjavec pa je prvič postal predsednik Desusa, ko je bil še član LDS.

Od desetih predsednikov pokrajinskih odborov jih je po naših informacijah, ki napovedujejo vsaj tesen izid, sedem na strani ministrice Pivčeve. Ne podpirajo jo predsednik gorenjskega odbora Anton Stražišar (stric še enega kandidata za predsednika Desusa Buruta Stražišarja), predsednik dolenjskega odbora Miroslav Berger in predsednica ljubljanskega odbora Breda Jesenko. Zanimivo je, da vsi delegati iz Ljutomera podpirajo Pivčevo, ne pa tudi vodja poslancev Franc Jurša, ki se je prejšnji teden odločil javno podpreti Erjavca.

Od desetih predsednikov pokrajinskih odborov jih je po naših informacijah, ki napovedujejo vsaj tesen izid, sedem na strani ministrice Pivčeve.

Glede na izkušnje prejšnjih kongresov nekatere udeležence kongresa skrbi netransparentnost volitev. Ko je bila leta 2013 Erjavčeva protikandidatka Meta Vesel Valentinčič je bilo oddanih bistveno več glasovnic, kot pa je bilo delegatov na kongresu. Glasovnice so šteli nekaj ur, mestni odbor Ljubljana pa je nato nekajkrat zaman zahteval vpogled v glasovnice. Pokrajinski odbor Celje je zato kongresu že predlagal, naj omogočijo opazovalce volitev, pokrajinski odbor Ptuj - Ormož (od tu izhaja tudi kandidatka Aleksandra Pivec) pa, da bi potek glasovanja spremljal notar.

Število delegatov po pokrajinskih je sicer odvisno od števila članstva, ki je plačalo članarino in od volilnega izida. Najštevilčnejši odbor v Ljubljani ima skupaj s funkcionarji 50 delegatov. Na volilnem kongresu sicer pričakujejo 238 delegatov.

Loading...