Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sedem novih poslancev v DZ

Deli na:
Sedem novih poslancev v DZ

Foto: Bobo

Državni zbor bo na današnjem nadaljevanju izredne seje potrdil mandate sedmim poslancem, ki bodo v poslanskih klopeh nadomestili novoimenovane ministre. Odločali bodo tudi o ponovnem imenovanju Mojce Prelesnik za generalno sekretarko državnega zbora.

Potem ko je DZ v petek za ministre nove vlade imenoval tudi sedem poslancev, mora potrditi mandate poslancem, ki jih bodo nadomestili.

Namesto ministra za gospodarski razvoj in tehnologij Radovana Žerjava (SLS) bo v poslanske klopi sedla Jasmina Opec, namesto ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča (SLS) pa Roman Žveglič. Zunanjega ministra Karla Erjavca (DeSUS) bo nadomestila Marija Plevčak, ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak (NSi) pa Janez Vasle.

Ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka (SDS) bo v DZ zamenjala Damjana Petavar Dobovšek,
ministra za infrastrukturo in prostor Zvoneta Černača (SDS) Patricija Šulin, notranjega ministra Vinka Gorenaka (SDS) pa Ivan Pišek. Černača in Gorenaka bi sicer glede na volilni rezultat morala naslediti Vitoslav Türk in Gregor Pivec, a sta se oba poslanskemu položaju odrekla.

DZ bo danes odločal tudi o imenovanju Mojce Prelesnik za vnovičen mandat generalne sekretarke DZ. Ali bo Prelesnikova, ki jo predlaga predsednik DZ Gregor Virant, ob glasovanju dobila zadostno podporo, še ni jasno, saj bo večina poslanskih skupin o tem odločila danes pred sejo.

Tako še ni gotova odločitev največjih strank, Pozitivne Slovenije in SDS, medtem ko Prelesnikovi podporo zaenkrat zagotavljata Lista Virant in DeSUS.