Revija Reporter
Slovenija

Se lahko v nedeljo zgodi presenečenje? Ni izključeno, a volilne napovedi kažejo tole

Ivan Puc

20. okt. 2017 10:01 Osveženo: 10:06 / 20. 10. 2017

Deli na:

Predsedniku republike Borutu Pahorju se po današnjih napovedi časnika Dela in agencije Ninamedia (izide raziskave javnega mnenja objavljata Dnevnik in Večer) obeta zmaga v prvem krogu. A ne več povsem suvereno.

Ninamedia mu napoveduje 53,6-odstotno podporo, kar pa je njegov najslabši rezultat od začetka oktobra, ko izvajajo meritve javnega mnenja. Marjana Šarca bi podprlo 20,7 odstotka vprašanih, Romano Tomc 8,8 odstotka in Ljudmilo Novak pa 8,7 odstotka. Pahorjevo nazadovanje, ki ga lahko pripelje celo v drugi krog, je posledica krepitve kandidatk SDS in NSI. Na začetku merjenja sta dosegli skupaj komaj 11,9 odstotka glasov, v ciljni ravnini pa jih imata že 17,5 odstotka. Po volilni napovedi ima Maja Makovec Brenčič 2,3-odstotno podporo, Boris Popovič 2,1-odstotno. Sledijo Suzana Lara Krause in Andrej Šiško (oba 1,6 odstotka) in Angelca Likovič (0,6 odstotka).

V morebitnem drugem krogu bi Pahor z razliko 54:27 opravil s Šarcem, skoraj 19 odstotkov volivcev ne ve, koga od njiju bi obkrožilo, ali pa ne bi volilo nobenega. Šarca bi volilo več volivcev Levice, volivci drugih strank (predvsem koalicijskih SD, DeSUS in SMC) pa bi se v večjem številu odločili za Pahorj.

Volilna napoved Dela je bolj odločno v prid Pahorjeve zmage že v prvem krogu. Zanj bi glasovalo 54,8 odstotka vprašanih. Marjanu Šarcu so vprašani namenili 21-odstotno podporo. Možnost, da bi se volitve podaljšale v drugi krog, so zelo majhne. Če bi se pomerila Pahor in Šarec bi prvi prejel skoraj 70 odstotkov podpore.

Dvoboj med kandidatkama SDS in NSi naj bi po napovedi Dela pripadel Romani Tomc (11,9-odstotkov, Ljudmila Novak pa si lahko obeta 8,6 odstotni delež. Drugi predsedniški kandidati bi dobili okoli odstotka ali manj podpore. Andreja Šiška bi podprlo 1,1 odstotka vprašanih, Suzano Laro Krause 0,9 odstotka, Majo Makovec Brenčič 0,8 odstotka, Angelco Likovič 0,5 odstotka in Borisa Popoviča 0,4 odstotka vprašanih.

Vzrok, da je podpora kandidatki SMC Maji Makovec Brenčič skoraj na ničli, se skriva v podatku, da kar 70 odstotkov volivcev SMC podpira Pahorja. Zanj je tudi značilno, da lahko pričakuje podporo levih in desnih volivcev. Ob tem so v Delu izpostavili, da Pahorja podpira tretjina volivcev SDS, Tomčevo pa 40 odstotkov. Pahor se dobro odreže tudi pri volivcih NSi, saj ga podpira 39 odstotkov, Novakovo pa 45 odstotkov volivcev NSi.

Pri analizi podpore kandidatkam desnice je po navedbah Dela očitno, da imata svojo volilno bazo le med volivci svojih strank. Pri Tomčevi predstavljajo volivci SDS kar 80 odstotkov vseh, ki bi zanjo glasovali, Novakova pa ima bazo v volivcih NSi (54 odstotkov) in SDS (23 odstotkov). Volilna baza Šarca je podobna bazi Pahorja, saj zajema glasove v vseh političnih strankah, veliko zlasti med neopredeljenimi.

Spletno raziskavo je za uredništvo Dela med 12. in 18. oktobrom na vzorcu 1446 odraslih državljanov opravil Delo Stik.