Revija Reporter
Slovenija

Še ena obvezna orožarska afera: nakup ameriških štirikolesnikov 4 x 4 oshkosh

Ivan Puc

14. dec. 2018 6:49 Osveženo: 6:49 / 14. 12. 2018

Deli na:

Vojaški terenec Oshkosh L-ATV.

Oshkosh Corporation

Kaže, da so aferam, takšnim ali drugačnim, dejanskim ali namišljenim, pri orožarskih poslih (v zadnjih letih jih sploh ni bilo) ni mogoče izogniti. Kot se spodobi, se kuha tudi okoli nakupa ameriških štirikolesnikov 4 x 4 oshkosh.

»Pogodba o nakupu 38 ameriških vojaških vozil 4 x 4 oshkosh je že podpisana. Prvi bodo prišli k nam leta 2021.« Tako je člane odbora za obrambo, ki so ga na ministrstvu obiskali pred kakim mesecem, Karl Erjavec seznanil s podpisom sporazuma (po načelu država državi, torej brez posrednikov) o nakupu 38 ameriških vozil 4 x 4 oshkosh, ki bodo tudi del srednje bojne bataljonske skupine.

Vozila – nadomestila bodo izrabljene hummerje – nas bodo stala nekaj manj kot 18 milijonov evrov, v ceno pa so vključeni tudi rezervni deli in izobraževanje za vzdrževanje vozil.

Hitro se je organizirala Levica in prek poslanca Miha Kordiša, ki se je specializiral za vojaške zadeve in posredovanje anonimnih pisem, pozvala vlado, naj ne kupuje popolnoma neopremljenih in tudi še nepreizkušenih vozil, za nakup katerih je tudi v anonimki opomba o tveganju, da se lahko cena še zviša. Denar naj gre kajpada za zdravstvo, šolstvo socialo …

Oklepna vozila 4 x 4 oshkoshso preizkušena, ameriška vojska najsodobnejšo oklepna vozila v tem razredu že uporablja, zagotavlja obrambni minister Karl Erjavec.

Nemudoma (zakaj ne že prej?) je sledilo več podatkov obrambnega ministrstva. Tudi ta, da je bil nakup lahkih kolesnih oklepnih vozil 4 x 4 z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi načrtovan v proračunu za leti 2018 in 2019. Vrednost pogodbe nakupa z upoštevanjem administrativnih stroškov, orodja, rezervnih delov in usposabljanja je 15.688.704 evrov brez DDV.

Predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta bo podpisan še dodatek k pogodbi, ki vključuje daljinsko vodene oborožitvene sisteme v ocenjeni vrednosti 11.336.283 evrov brez DDV. Celotno naložbo na Morsu ocenjujejo na največ 32 milijonov evrov z vključenim prevozom in DDV.

Nakup je potekal po postopku prek vlade ZDA vlada vladi. To zagotavlja popolno transparentnost in nakup brez posrednikov, hkrati je mogoče opremo kupiti po ugodnejših pogojih. Vozila imajo enako konfiguracijo kot vozila, namenjena za ameriško vojsko, kupljena so torej za najnižjo mogočo ceno.

Za 38 vozil z oborožitvenimi sistemi smo tako, še pojasnjujejo na Morsu, plačali približno 50 odstotkov ocenjene vrednosti primerljivih vozil, kot smo jih ugotovili pri predhodni raziskavi trga.