900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zahtevo nujno sejo odbora za zunanje zadeve glede članstva Ukrajine v Natu

Deli na:
SDS zahtevo nujno sejo odbora za zunanje zadeve glede članstva Ukrajine v Natu

Franci Breznik - Foto: Primož Lavre

Poslanska skupina SDS je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zunanje zadeve. Predlaga, da odbor pozove vlado, naj podpre članstvo Ukrajine v Natu in pristopi k podpisu skupne izjave o tem. Poslanec SDS Franc Breznik je danes dejal, da glede tega ni več kaj izgubiti in da bi Slovenija morala podpreti Ukrajino na poti v Nato.

Breznik je novinarski konferenci, na kateri je govoril o nedavnem obisku predsednikov parlamentarnih odborov za evropske zadeve držav članic EU v Ukrajini, kritiziral zadržanost Slovenije do ukrajinskega vstopa v Nato. To je namreč v torek izrazila zunanja ministrica Tanja Fajon, pri čemer je kot razlog navedla velika varnostna tveganja.

V stranki SDS so kritični do vladnih stališč glede vojne v Ukrajini in ukrajinske zahteve po članstvu v Natu, kot tudi do odziva slovenske vlade na referendume, ki so jih ruske in proruske oblasti nedavno izvedle v štirih ukrajinskih regijah.

Po njihovi oceni se je vlada na vse to odzvala mlačno, Slovenija pa je "ena redkih novih držav članic zveze Nato, ki ukrajinskega članstva ni javno in odločno podprla", so zapisali v izjavi za javnost. Dodali so, da gre pri tem za "nespametno in nepremišljeno potezo, ki lahko škodi mednarodnemu ugledu Slovenije".


Poleg tega predsedniku odbora za zunanjo politiko iz vrst SD Predragu Bakoviću očitajo, da se je med zadnjimi pridružil podpisu skupne izjave predsednikov odborov za zunanje zadeve evropskih držav, ki je referendume v ukrajinskih regijah obsodila kot neveljavne in nezakonite.

Breznik je sicer 30. septembra kot predsednik odbora za evropske zadeve skupaj z predsedniki enakih odborov več držav članic EU obiskal Kijev. Po obisku so objavili skupno izjavo, v kateri so poudarili podporo suverenosti, neodvisnosti, enotnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja.

Vnovič so tudi izrazili podporo ukrajinskemu članstvu v EU in ponovili zavezo glede politične, vojaške, gospodarske in humanitarne podpore Ukrajini v njenem boju proti Rusiji.

"Pozivamo vse relevantne države, da pripravijo zaključke o resničnih namerah Rusije in povečajo svojo podporo Ukrajini pri zoperstavljanju ruski agresiji, namesto da se vzdržijo dejanj pod krinko želje po vlogi mirovnikov, ki jih Rusija ne potrebuje," so zapisali.