ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Slovenija

SDS v vodstvu

Deli na:

Največ glasov bi julija dobila SDS, in sicer 27 odstotkov. To je upad v primerjavi z junijem, ko so imeli 32-odstotno podporo. Druga je SD z 21,6 odstotka podpore, tretja pa z devetodstotno podporo LDS. Četrta je stranka Zares, ki je v primerjavi z junijem nazadovala, sledijo pa SNS, NSi in DeSUS, kaže anketa Episcentra, objavljena v Financah.

SDS in SD sta znova zelo blizu druga drugi, DeSUS se jima hitro bliža, kaže Delova anketa. Oktobrska anketa, opravljena v tednu po lokalnih volitvah, kaže na ponovno rast zadovoljstva javnosti s političnimi strankami in vlado. Na vrhu lestvice priljubljenosti je predsednik republike Danilo Türk, drugi je predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Tudi ta mesec je največ anketiranih dalo svoj glas SDS. Na vprašanje, katero od strank bi volili, če bi bile volitve jutri, jih je to stranko izbralo 21,9 odstotka. Takoj za njo pa je SD, za katero bi glasovalo 21 odstotkov vprašanih. Na tretjem mestu je DeSUS, ki bi mu tokrat dalo glas 13,6 odstotka vprašanih.

LDS je prejela 5,9 odstotka, SLS 5,6 odstotka, Zares 5,2 odstotka, SNS 4,6 odstotka in zunajparlamentarna NSi štiri odstotke glasov. Da bi volili katero drugo stranko, je odgovorilo 1,8 odstotka vprašanih, 6,5 odstotka pa jih na vprašanje ni znalo ali hotelo odgovoriti. Volitev se ne namerava udeležiti deset odstotkov sodelujočih v anketi.

Vlada je za svoje delo v zadnjem mesecu dobila povprečno oceno 2,66 (na lestvici od 1 do 5). Polovica anketiranih ji je dala negativno oceno (21,2 odstotka zelo negativno in 30,5 odstotka negativno). Pozitivno oceno ji je prisodila dobra tretjina vprašanih (2,7 odstotka zelo pozitivno in 34,2 odstotka pozitivno). V primerjavi s prejšnjim mesecem se je ocena dela vlade izboljšala. Najnižjo točko je dosegla aprila (srednja ocena 2,29), potem pa je naraščala (avgusta 2,57, septembra 2,5).

Parlament je za svoje delo v zadnjem mesecu dobil povprečno oceno 2,62. Tudi zanj velja, da je negativnih ocen precej več kot pozitivnih. Tako kot ocena vlade se je tudi ocena parlamenta v primerjavi s prejšnjim mesecem zvišala.

Na vrhu lestvice priljubljenosti je tudi tokrat Türk. Erjavec, ki se je prejšnjič povzpel s sredine lestvice na tretje mesto, je tokrat še za mesto višje, drugi. Takoj za njim je evropski komisar Janez Potočnik. Ljubljanski župan Zoran Janković se je znova uvrstil na četrto mesto, kamor se je pred meseci redno uvrščal, potem pa zadnje čase padel navzdol. Premier Borut Pahor je tokrat peti. Prihodnji mesec se bosta na lestvico po izboru anketirancev uvrstila predsednik Zares in visokošolski minister Gregor Golobič in šolski minister Igor Lukšič, ki bosta nadomestila tokrat najslabše uvrščeni ministrico za gospodarstvo Darjo Radić in poslanko Zares Cveto Zalokar Oražem.
loading...
Loading...