sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS toži Delo

Deli na:

SDS je zaradi članka, povezanega z afero Patria, vložila tožbo proti Delu, z njo pa zahteva 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo, poročata današnje Delo in Večer. V SDS so za STA pojasnili, da je bila tožba vložena že pred časom.

SDS je zaradi članka, povezanega z afero Patria, vložila tožbo proti Delu, z njo pa zahteva 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo, poročata današnje Delo in Večer. V SDS so za STA pojasnili, da je bila tožba vložena že pred časom.

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič je v tožbi zapisala, da je Delo poseglo v ugled in dobro ime SDS z neresnično trditvijo, objavljeno novembra lani, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki, navaja Delo.

Stranka SDS meni, da je bil poseg v njene pravice naklepen oziroma storjen vsaj z veliko malomarnostjo in opustitvijo novinarske profesionalne skrbnosti.

Delov pravni pooblaščenec Stojan Zdolšek je prepričan, da članek ni bil objavljen z namenom krnitve ugleda tožnice, še manj, da bi si časopis dvigal naklado. "Objavljen je bil izključno zaradi dolžnosti obveščanja javnosti. Delo je zapisalo odgovor glavnega finskega preiskovalca, torej uradne osebe policije, na postavljeno novinarsko vprašanje. Novinar pri tem ni kršil novinarskega kodeksa," je v ponedeljek po navajanju današnjega Dela zatrdil Zdolšek.

Odgovorni urednik Dela Darijan Košir pa opozarja, da je Delo na naslovnici objavilo odgovor SDS in tako dalo stranki priložnost, da predstavi drugo plat zgodbe. "Po moji sodbi bi morala biti zgodba s tem končana in tožba je brezpredmetna," je po navajanju današnjega Dela še dejal Košir.

Kot pa navaja današnji Večer, se je Janši oziroma stranki, katere predsednik je, zdel sporen članek Dejana Karbe z naslovom Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, objavljen v Delu 23. novembra lani.

Delo se je v članku sklicevalo na navedbe glavnega finskega kriminalista v zadevi Patria Kaja Erika Björkqvista. "Glavno smer preiskave imamo od vsega začetka. Posamezni deli nam manjkajo, to je res, vendar z vso gotovostjo in prepričanjem lahko povemo, da zadeve so bile sporne. Da je denar 'stekel'. O tem imamo ogromno podatkov," je za Delo tedaj povedal finski kriminalist Kaj Erik Björkqvist. Finski kriminalist je sicer še isti dan navedbe dela v pogovoru za STA zanikal.

Predsednik SDS Janez Janša je za časnik tedaj pojasnil, da - kolikor je seznanjen - SDS iz Finske ni nikoli dobila nobenih sredstev. SDS pa je še istega dne sporočila, da "odločno zavrača namigovanja", da naj bi stranka prejela podkupnino iz Patrie.