evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Se je Jakič z izletom v Moskvo izognil hišni preiskavi?

Deli na:
SDS: Se je Jakič z izletom v Moskvo izognil hišni preiskavi?

Foto: Bobo

Na včerajšnje hišne preiskave pri ministru za obrambo Romanu Jakiču sta se odzvala poslanec SDS dr. Vinko Gorenak in poslanka SDS Sonja Ramšak.

Gorenak je prepričan, da bi  moral minister Jakič zaradi hišnih preiskav in sumov o njegovih ravnanjih takoj odstopiti, "tako kot je v povsem enaki situaciji ali morda še milejši, takoj odstopil nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik".

Ramšakova pa je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisna vprašanja, v katerih sprašuje, kakšna konkretno je bila okvara letala Falcon v Moskvi, kakšni stroški so nastali v zvezi z morebitnim popravilom, kdo krije stroške uporabe in popravila vladnega letala?

Objavljamo Gorenakov odziv in vprašanja Ramšakove:

Dr. Vinko Gorenak: "Roman Jakič bi moral takoj odstopiti s funkcije ministra"
 
Minister Roman Jakič bi moral zaradi hišnih preiskav in sumov o njegovih ravnanjih takoj odstopiti, tako kot je v povsem enaki situaciji ali morda še milejši, takoj odstopil nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik.

Prav zanimive so reakcije koalicijskih poslancev in medijev v zvezi z včerajšnjo hišno preiskavo pri obrambnem ministru Romanu Jakiču. Zdi se, da večina čaka na opozicijo in njene reakcije, hkrati pa skuša minimalizirati tisto, kar se je zgodilo včeraj: namreč hišna preiskava pri obrambnem ministru, torej osumljencu kaznivega dejanja. Hišne preiskave se pač ne delajo kar tako, ampak na podlagi odredb sodišč in to pri osumljencih kaznivih dejanj, kar obrambni minister Roman Jakič definitivno je.

Toda, vrnimo se nekaj let nazaj, točneje poglejmo, kaj se je dogajalo 09. 03. 2010. Večina je zagotovo že pozabila, kaj se je dogajalo tisti dan. V medijih in med ljudmi je takrat odjeknila novica, da so policisti pridržali tri osebe in da izvajajo več hišnih preiskav zaradi sumov kaznivih dejanj. Novica je postala še bolj zanimiva, ko smo izvedeli, da gre za takratnega poslanca Srečka Prijatelja, takratnega kmetijskega ministra Milana Pogačnika in tedanjega in sedanjega župana Murske Sobote Antona Štiheca. V primeru takratnega ministra Milana Pogačnika so kriminalisti izvedli hišno preiskavo na njegovem delovnem mestu in na domu, pridržan je bil nekaj ur, torej za čas trajanja hišnih preiskav. Naslednji dan pa je odstopil. Ne vem, ali je bila zoper njega kasneje sploh vložena kakšna kazenska ovadba ali ne, vem pa, da o kakšni sodni preiskavi zoper njega ali sojenja njemu ni bilo nikoli govora. V nadaljevanju poglejmo, kaj se je dogajalo včeraj pri primeru sedanjega obrambnega ministra Romana Jakiča.

Neuradno krožijo informacije, da naj bi bil Roman Jakič o hišni preiskavi obveščen že dan prej, ko je bil službeno v Moskvi. Informacijo naj bi dobil z vrha tožilstva. Glede na to, da je sedanji vrh tožilstva dejansko prvovrstni zagovornik in zaščitnik vseh tistih, ki tako ali drugače pripadajo levi politični opciji in njenim kameleonom, so takšne informacije v veliki meri verjetne. Še posebej tudi zato, ker smo bili hkrati deležni zelo malo verjetne informacije, da je v Moskvi zaledenelo vladno letalo in da se vladna delegacija ni mogla pravočasno vrniti domov. V Moskvi je bilo takrat nekaj stopinj pod ničlo. Že res, da pri tej temperaturi zmrzuje, toda letala letijo na visokih višinah, kjer se temperature gibljejo tudi do – 70 stopinj Celzija. Zdi se, da je dejansko šlo za manever in namerno podaljšanje bivanja v Moskvi. Kaj bi se torej bilo zgodilo, če bi Roman Jakič bil na dan preiskav doma? Odgovor je popolnoma jasen. Roman Jakič bi bil kot minister pridržan, najmanj toliko časa, dokler je trajala hišna preiskava. Tako pa je menda po poročanju njemu naklonjenih medijev hišno preiskavo »odobril« kar iz Moskve.

Čista neumnost, hišna preiskava se izvede, ali pa ne in preiskovanci s tem nimajo nič in ne odločajo o ničemer, odločajo kriminalisti in nihče drug. Na podlagi njegovih izjav pa lahko sklepamo, da je telefonsko govoril s svojo ženo pred ali v času hišne preiskave. Če je to res, je to precej nenavadno, kriminalisti v času trajanja hišne preiskave pač ne dovolijo nenadzorovanih komunikacij zunanjim svetom.

Še zanimivejša  je izjava Romana Jakiča po vrnitvi v Slovenijo. Takoj je pohitel z izjavo, da kriminalisti pri njemu niso našli in zasegli nobenih spornih dokumentov. Kot da bi ga to opralo morebitne krivde. Režimski mediji so posebej poudarili izjavo NPU, ki je dejansko potrdila to, kar na veliko razglaša Roman Jakič, da pri hišni preiskavi niso našli ali zasegli nobenih zanj obremenilnih dokumentov. Seveda vsi skupaj namerno in zavajajoče pozabljajo, da je bilo lani konec septembra v Ljubljani izvedenih več hišnih preiskav, med drugim pri Zoranu Jankoviću in na Mestni občini Ljubljana. Kdo pa pravi, da tam ni bilo najdenih nobenih obremenilnih dokumentov zoper Romana Jakiča?


 Besede prvega preiskovalca NPU Darka Majheniča je pač potrebno dobro analizirati in jih postaviti v širši kontekst. Jasno je, da prvi preiskovalec NPU nikoli ni in nikoli ne bo govoril o osebah z imeni in priimki in o konkretnih dokumentih, kaj šele o tem, kaj konkretno v njih piše in kaj je za preiskovalce pomembno in kaj ne. Sam sporočila NPU in besede prvega preiskovalca Darka Majheniča razumem precej drugače kot Roman Jakič. Ključne obremenilne dokumente, tudi tiste zoper Romana Jakiča, so preiskovalci očitno našli  že pri preiskavah septembra 2012. Tokrat so pri Romanu Jakiču in morda še komu očitno iskali še kaj več ali še kaj drugega.

Kakršnokoli olepševanje dane situacije je torej povsem nepomembno. Razumljivo je, da situacijo Roman Jakič olepšuje in hišni preiskavi skuša dati čim manjšo težo. Režimsko medijsko olepševanje situacije je prav tako povsem pričakovano. Koalicijska tišina pove nekoliko več. Politična realnost pa je povsem jasna. Minister Roman Jakič bi moral takoj odstopiti, tako kot je v povsem enaki situaciji ali morda še milejši, takoj odstopil Milan Pogačnik.

Ramšakova: Ali je minister Jakič namerno zadrževal vladno delegacijo v Moskvi zaradi hišnih preiskav, ki so potekale pri njemu?

Dne 11. 12. 2013 so mediji objavili novico, da se predsednica Vlade RS in minister za obrambo, nista mogla vrniti iz uradnega obiska v Moskvi. Let vladnega letala oziroma letala Slovenske vojske iz Moskve, predvidenega za torek 10. 12. 2013 zvečer, naj bi bil odpovedan oziroma prestavljen, zaradi okvare letala. Na ruskem mrazu naj bi zatajil eden od motorjev vladnega sokola, pa čeprav je uradno izmerjena temperatura bila minus 9 stopinj.

Mediji so naslednje jutro (11. 12. 2013) objavili novico, da so ministra za obrambo pred domačo hišo zastonj čakali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, ki naj bi opravljali hišne preiskave pri osebah, povezanimi z domnevno nezakonitim financiranjem športnega centra Stožice.

Zaradi skopih izjav ministra in ne odzivanja predsednice Vlade Republike Slovenije, so se v javnosti pojavile govorice, da naj bi bilo letalo Falcon "namerno blokirano", da bi se minister za obrambo lahko izognil kriminalistom, saj naj bi minister Jakič bil obveščen o načrtovani preiskavi, namigi pa naj bi prišli celo iz vrst Državnega tožilstva Republike Slovenije. Minister Jakič naj bi bil torej še pravočasno obveščen o načrtovani preiskavi, namig pa naj bi dobil celo iz Državnega tožilstva Republike Slovenije.

Glede na navedeno na Vlado Republike Slovenije naslavljam naslednja vprašanja:

1. Kdo in zakaj je odločil, da minister za obrambo in predsednica Vlade Republike Slovenije za pot v Moskvo in nazaj, uporabita »vladno letalo Falcon« in ne za uporabo rednih letalskih linij? Kdo je sestavljal obe delegaciji (vladno, ministrsko)? Koliko časa sta se v Moskvi nahajali posamezni delegaciji? Kakšna je višina stroškov obeh delegacij (prevozi, namestitev, prehrana, dnevnice itd.)?

2. Zakaj letalo Falcon ni poletelo iz Moskve 10. 12. 2012 zvečer in je poletelo šele 11. 12. 2013? Kakšna je bila okvara letala, če je bila in kakšni stroški so nastali v zvezi z morebitnim popravilom? Kdo krije stroške uporabe in popravila vladnega letala (vlada ali ministrstvo)?

3. Ali držijo objave v medijih, da je bil minister za obrambo Roman Jakič, obveščen o kriminalistični preiskavi, ki poteka proti njemu kot nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli oziroma o načrtovani hišni preiskavi na njegovem domu dne 11. 12. 2013 zjutraj? Ali drži, da naj bi ministra za obrambo o tem obvestil nekdo iz državnega tožilstva?

4. Ali bo Vlada Republike Slovenije oziroma pristojna ministrstva uvedla preiskavo o »odtekanju informacij iz tožilskih oz. policijskih vrst«?