Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS o stališčih SD: »Atentat na denarnice davkoplačevalcev«

Deli na:
SDS o stališčih SD: »Atentat na denarnice davkoplačevalcev«

Foto: Bobo

V SD se s pripravo zahteve za ustavno presojo zakonov o holdingu in o slabi banki odločajo za to, da ponovno vpeljejo blokade v državo in ravnajo povsem v nasprotju s prioritetami, ki so si jih zadali, so se na današnjo napoved SD o vložitvi ustavne presoje na omenjena zakona odzvali v SDS.

Predsednik SD Igor Lukšič je namreč na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da bodo po novem letu vložili zahtevo za ustavno presojo zakona o Slovenskem državnem holdingu in zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Ustavno sodišče je sicer prejšnji teden presodilo, da bi bila referenduma o zakonu o holdingu in o slabi banki, ki sta ju vložila skupina poslancev PS in Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije, protiustavna.

Kot so v sporočilu za javnost ponovno poudarili v SDS, je "strašenje o razprodaji državnega premoženja povsem brezpredmetno in brez realnih podlag". Zakon o Slovenskem državnem holdingu omogoča transparentno, pregledno in učinkovito upravljanje z državnim premoženjem, z ustreznim nadzorom v okviru pristojnosti DZ, so pojasnili.

Z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank pa bodo na slabo banko prenešena slaba posojila, kar bo po navedbah SDS omogočilo očiščenje bančnih bilanc in možnost za ponovno kreditiranje slovenskega gospodarstva.

"Zakon za krepitev stabilnosti bančnega sistema določa tudi kazensko in odškodninsko odgovornost za dajanje nezavarovanih kreditov na podlagi klientelističnih povezav in politično-bančnega 'pajdaštva'," so dodali.

Na ministrstvu za finance današnje napovedi SD za STA niso komentirali, saj da bodo zahtevo lahko komentirali, če bo dejansko vložena. "Ob tem poudarjamo, da bomo oba zakona po uveljavitvi začeli izvajati, saj zahteva sama po sebi ne zadrži izvajanja zakonodaje," so še dodali. Predsednik republike Borut Pahor je oba zakona podpisal danes, na svoj prvi delovni dan na tem položaju.

Stališče SD, da so za dokapitalizacijo bank v državni lasti, pa je po mnenju SDS "atentat na denarnice davkoplačevalcev", saj so bile v zadnjih 20 letih državne banke večkrat dokapitalizirane z denarjem davkoplačevalcev. "Rezultat je tajkunizacija in bogatenje podpornikov SD na eni strani, na drugi pa opustošen proračun in prezadolžena država," so prepričani v SDS.

V SDS so ob tem poudarili tudi, da je največja spodbuda gospodarstvu in pogoj za odpiranje novih delovnih mest sprejemanje ključnih ukrepov, ki so potrebni za izhod iz krize.