Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS nad predlog sprememb financiranja zasebnih šol z več dopolnili

Deli na:
SDS nad predlog sprememb financiranja zasebnih šol z več dopolnili

Fotografija je simbolična. - Foto: Primož Lavre

Odbor za izobraževanje bo danes obravnaval predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je prepričan, da ustrezno rešuje odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014, a v DZ o tem ni soglasja.

Ustavno sodišče je ugotovilo neustavnost določbe, po kateri zasebne šole dobijo 85 odstotkov sredstev, ki jih država oziroma lokalna skupnost namenita za izvajanje programa javne šole. Zaradi neuresničene odločbe je predsedniku vlade Marjanu Šarcu sicer grozila že ustavna obtožba, ki so jo predlagali v SDS in SNS, a predlog v DZ ni dobil zadostne podpore.

Vladni predlog novele se je reševanja problema lotil na način, da bi obvezni del javnega programa v zasebnih šolah država financirala 100-odstotno, medtem ko njegovega razširjenega dela sploh ne bi več financirala. Kumulativno bi se sredstva za zasebne šole celo znižala.


Ravno zaradi tega noveli nasprotujejo v SDS in NSi, kjer opozarjajo, da je v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča. Pomisleke o ustavnosti novele imajo tudi v SMC.

V SDS so prepričani, da je program osnovnošolskega izobraževanja neločljivo sestavljen iz obveznega in razširjenega programa. Zato je poslanska skupina na predlog vložila 12 dopolnil, po katerih bi črtali spremembe, ki uvajajo razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost. Zasebnim osnovnim šolam, ki izvajajo javno veljavne programe, bi zagotovili 100-odstotno financiranje programa, zasebnim glasbenim in srednjim šolam pa 85-odstotno.

V LMŠ in DeSUS so se o rešitvah še pripravljeni pogovarjati, v SD in SAB so za trenutno rešitev. Državni zbor je ta teden po splošni razpravi s 44 glasovi za in 29 proti sicer sklenil, da je primeren za drugo obravnavo.