Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Minister Zalar načrtno zavlačuje in ščiti kriminalista Zimiča

Deli na:
SDS: Minister Zalar načrtno zavlačuje in ščiti kriminalista Zimiča

Foto: Primož Lavre

Minister za pravosodje in začasni notranji minister Aleš Zalar kriminalista Igorja Zimiča noče odvezati molčečnosti in omogočiti razjasnitev obtožbe, da naj bi Walter Wolf izdajatelju brezplačnika Slovenski tednik Andreju Lasbaherju nakazal dva milijona evrov, so prepričani v SDS. V stranki menijo, da minister "načrtno zavlačuje z namenom, da komisija nikakor ne bi mogla opraviti zaslišanja Igorja Zimiča, ki pa je ključno za razjasnitev tako hudih obtožb," in na ta način "ščiti politično motiviran zapis v uradnem zaznamku".

Izjavo SDS objavljamo v celoti, na TEJ POVEZAVI pa si lahko ogledate ministrov odgovor.

Predsednica presikovalne komisije DZ v zadevi Patria Eva Irgl je na zadnji seji, dne 6.10.2011, zaslišala višjega kriminalističnega inšpektorja Igorja Zimiča. Zanimal jo je predvsem njegov uradni zaznamek z dne 11. septembra 2008, v katerem je navedel, da je prejel delno zanesljiv podatek o tem, da naj bi Walter Wolf v začetku leta 2008 Andreju Lasbaherju nakazal več kot dva milijona evrov, s katerim naj bi Lasbaher začel izdajati Slovenski tednik. 
 
Zimič je na zaslišanju zatrdil, da je v zaznamku napisal le, kar je slišal in da ne trdi, da je to res. Zanimivo je, da Zimič ni želel navesti vira teh informacij, ob tem pa se je skliceval na zakon o policiji in na zavezo molčečnosti. Povedal je še, da je k zaznamku zapisal, da je ta le delno zanesljiv.
 
Predsednica preiskovalne komisije Eva Irgl je zato v skladu z 58. členom Zakona o policiji podala zahtevek na ministra, ki začasno vodi ministrstvo za notranje zadeve Aleša Zalarja, naj kriminalista Igorja Zimiča razreši dolžnosti varovanja podatkov oz. ga odveže molčečnosti. Kljub temu, da bi minister o odvezi molčečnosti lahko odločil sam, se je raje odločil za taktiko zavlačevanja in zadevo predal višjemu sodišču zgolj z argumentom, da obstajajo določeni zadržki glede odveze. Zadržkov z ničemer ni obrazložil.  
 
Sicer je res, da lahko v skladu z odločbo ustavnega sodišča minister preloži odločitev o odvezi na višje sodišče, vendar je v tem primeru, ko minister zadržkov ne zna pojasniti in ko se je izkazalo, da informacija v zaznamku ne drži, več kot očitno, da minister načrtno zavlačuje z namenom, da komisija nikakor ne bi mogla opraviti zaslišanja Igorja Zimiča, ki pa je ključno za razjasnitev tako hudih obtožb. Minister Zalar v tem primeru nedvomno ščiti politično motiviran zapis v uradnem zaznamku.
 
Ker preiskovalna komisija DZ, ki je preiskovala brezplačnike, ni našla niti najmanjšega dokaza, da so bili brezplačniki financirani z denarjem od Patrie in so to tudi javno potrdili, in ker kriminalist Zimič noče pojasniti od kod zapis v uradnem zaznamku, pri tem pa ga ščiti minister Zalar, je več kot očitno, da se tudi ta politični konstrukt sesuva kot hišica iz kart.