nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Dvoličnost Komisije za preprečevanje korupcije

Deli na:
SDS: Dvoličnost Komisije za preprečevanje korupcije

Foto: Bobo

Od protikorupcijske komisije pričakujemo, da nam pošlje analizo poslovanja družb, ki so v lasti družinskih članov Gorana Klemenčiča z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež in z vsemi pravnimi subjekti javne uprave, so se v SDS odzvali na sestanek ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta in predsednika protikorupcijske komisije Klemenčiča.

Virant in Klemenčič sta na srečanju spregovorila o spremembah zakonov, ki urejajo financiranje političnih strank ter nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev. Podobno analizo kot za predsednika v SDS zahtevajo še za ostale funkcionarje in tudi za nekdanje funkcionarje KPK.

Objavljamo odziv SDS:

Dvoličnost Komisije za preprečevanje korupcije

V poslanski skupini pričakujemo, da nam bo KPK poslala analizo poslovanja družb, ki so v lasti družinskih članov predsednika KPK z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež in z vsemi pravnimi subjekti javne uprave. Analizo smo zahtevali že 26.2.2013.

Danes sta se sestala predsednik Državljanske liste dr. Gregor Virant in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije mag. Goran Klemenčič in se pogovarjala o spremembah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki jih je pripravila komisija. Spremembe med drugim predvidevajo, da bi komisija lahko vpogledala v premoženje in račune političnih funkcionarjev v tujini, predlog pa naj bi predvideval tudi, da bi se nadzor premoženjskega stanja razširil na družinske člane funkcionarjev. Kot je razbrati iz medijskih zapisov tako dr. Virant kot mag. Klemenčič omenjene spremembe zakona seveda podpirata.

Poslanska skupina SDS je že 26. februarja na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije mag. Gorana Klemenčiča naslovila dopis, v katerem ga je javno pozvala, da na osnovi iste metodologije kot je bila uporabljena v letnem poročilu KPK za leto 2010, v najkrajšem času pripravi analizo poslovanja družb (s.p., d.o.o., k.d., d.d, ...), ki so v lasti njegovih družinskih članov z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež in z vsemi pravnimi subjekti javne uprave. Poslanke in poslanci SDS smo tudi predlagali, da analiza obsega obdobje nekaj let pred njegovim nastopom funkcije na KPK in čas, ko je na funkciji v KPK. Ob tem smo predlagali, da se ista analiza napravi tudi za prejšnje funkcionarje KPK.

V poslanski skupini SDS smo tedaj pričakovali tudi oceno o tem, kakšen vpliv za korupcijska tveganja predstavlja sorodstvena povezanost članov KPK in lastnikov ali nosilcev poslovne dejavnosti zasebnih družb z javnim sektorjem in družbami v državni lasti.

"Prav tako nas zanima, na kakšen način v teh primerih izključite nasprotje interesov in ali ste seznanjeni z morebitnimi lobiranji vaših družinskih članov za konkretne poslovne odločitve v javnem sektorju ali v družbah v državni lasti in ali ste v primeru, da ste zaznali lobiranja ali nasprotje interesov v zgoraj navedenih primerih o tem poročali v Letnih poročilih in DZ, kot je to zapisano v 21. členu ZIntPK?" smo 26. februarja vprašali KPK v poslanski skupini SDS.

Namesto odgovora je naslednji dan, to je 27. februarja 2013, poslanska skupina SDS dobila nepodpisan dopis Komisije za preprečevanje korupcije, v katerem nam je anonimni avtor sporočil, da "so na državno tožilstvo v Ljubljani in v Mariboru podali več ovadb za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, storjeno proti državnemu organu ali proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njene službe po 168. členu KZ-1."

Glede na to, da mag. Klemenčič in dr. Virant nadaljujeta s prakso sestankovanj in glede na to, da se strinjata, da bi s spremembo zakona Komisija za preprečevanje korupcije lahko izvajala tudi nadzor nad premoženjskim stanjem družinskih članov funkcionarjev, v poslanski skupini SDS pričakujemo, da nam bo KPK poslala analizo poslovanja družb, ki so v lasti družinskih članov predsednika KPK z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež in z vsemi pravnimi subjekti javne uprave. Prav tako pričakujemo, da nam isto analizo pošlje še za ostale funkcionarje in tudi za nekdanje funkcionarje KPK.