zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Cerar bi moral razmisliti, ali še lahko vodi vlado

Deli na:
SDS: Cerar bi moral razmisliti, ali še lahko vodi vlado

Foto: Bobo

V opoziciji opozarjajo na težave vlade ter ocenjujejo, da je čas za njeno rekonstrukcijo. Po mnenju SDS bi moral premier Miro Cerar ob "kolektivnemu nasprotovanju" ministrom razmisliti, ali še lahko vodi vlado, podobno pravi poslanec Bojan Dobovšek. V ZL so za politično in organizacijsko prevetritev vlade, da je čas za razmislek, menijo tudi v NSi.

"V zgodovini se še ni zgodilo, da bi v istem času toliko strokovne javnosti nasprotovalo posameznim ministrom," je v izjavi novinarjem v DZ včeraj ugotavljal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Kot je naštel, ministrici za kulturo nasprotuje kulturna srenja, ministrici za zdravje vse zdravstvo, ministru za finance vse gospodarstvo, ministru Koprivnikarju pa vse občine.

"Tako smo priča kolektivnemu nasprotovanju, zato bi moral predsednik vlade razmisliti o tem, ali je on tisti, ki lahko še vodi vlado," je poudaril Tanko in dodal, da se na vladi ne dogaja nič, vse stvari tečejo same od sebe, težave so velike. "Če ob tem omenimo še upor in proteste policije, lahko vidimo, da zadeve na vladi ne delujejo tako, kot bi v teh težkih časih za Slovenijo morale," je bil jasen vodja poslanske skupine SDS.

"Po resorjih je praktično povsod deficit. Kar zadeva ukrepanje na področju migrantske krize - nimamo resnih kontrol na vstopnih točkah, ni zagotovljenih nobenih dodatnih varnostnih sil na področju vojske in policije v primeru novih eskalacij. Ni ukrepov na finančnem področju, protesti so v zdravstvu, v kulturi," je pojasnil Tanko. Dodal je, da dogajanje v zadnjem času kaže na sistematično nasprotovanje vladni politiki, "ki temelji na veliko govorjenja in dolgega premišljevanja, ukrepov pa ni nobenih".

Vodja poslancev ZL Luka Mesec je pozdravil namero predsednika vlade, da bodo v začetku leta ovrednotili delo ministrov, ob čemer je možna tudi rekonstrukcija vlade. Vendar Mesec meni, da je vsaj na dveh točkah potrebna rekonstrukcija v vladi. Najprej morajo, kot pravi, zaznati ministre, ki delajo operativno slabo, poleg tega pa bi bila potrebna "politična" rekonstrukcija.

Vlada bi se tako po mnenju Mesca morala vprašati o smiselnosti in pravilnosti politik, ki jih vodi. Spomnil je na neprestana opozorila ZL, da je smer vlade napačna, "da nas bo varčevalna politika vlade lahko potegnila prihodnje leto v tretjo recesijo, da na evropski ravni vlada nima proaktivne drže, pač pa le caplja za drugimi, da se socialna slika prebivalstva kljub gospodarski rasti še vedno slabša". To so po prepričanju Mesca dejanski, politični, socialni in ekonomski problemi, ki bi jih vlada morala nasloviti.

"To je po naši oceni celo bolj potrebno od same organizacijske rekonstrukcije," je pojasnil Mesec in samo vrednotenje ministrov oz. šibkih členov vlade prepustil premierju.

Podpredsednik NSi Jožef Horvat je v izjavi novinarjem dejal, da je rekonstrukcija vlade sicer premierjeva pristojnost, a sam ocenjuje, da bi o tem moral razmisliti.

Na vprašanje, kateri ministri po njegovem mnenju niso kos svoji nalogi, je Horvat spomnil na dogajanje na notranjepolitičnem področju. "Izgleda, kot da policisti nimajo sogovornikov. Vidimo, kaj se dogaja v zdravstvenem sistemu, na gospodarskem področju," je dejal in ob zadnjem dodal, da je ena stvar sicer gospodarska rast, druga pa pogled naprej. "Pravilna je ugotovitev, da ima predsednik vlade zdaj kar nekaj front odprtih," je še povedal Horvat.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je kritike usmeril zlasti v ministre SMC. Kot je spomnil v izjavi za STA, je o tej ekipi vse povedal že ob imenovanju vlade. "Glede na to, da je Cerar postavil svoje prijatelje, sem pričakoval, da bodo ministri SMC vsaj delovali kot ekipa. A zdaj ni ne eno ne drugo, ne vidim, kateri so bolj ali manj šibki, saj ne delujejo kot celota," je oster Dobovšek.

Dodal je, da ni ne programov ne vizij, po njegovem mnenju ne kreirajo politik, pač pa delujejo reaktivno glede na problematiko, "ki jih prehiteva". Ob tem pa Dobovšek ne vidi posameznikov v SMC, ki bi sedanje ministre nadomestili. Sprašuje se, ali premier Cerar sploh še vodi vlado.

V zadnjih dneh oz. tednih se namreč vršijo pozivi k odstopu ali razrešitvi posameznih ministrov. Med drugim so občinski predstavniki k odstopu pozvali ministra za finance Dušana Mramorja, zdravniške organizacije k odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, pozivi so tudi k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar.

Po neuradnih informacijah naj bi bila na tnalu poleg Kolar Celarčeve in Bizjak Mlakarjeve tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, in sicer zaradi težav pri pogajanjih s policisti.

Cerar je napovedal, da bodo v začetku prihodnjega leta ocenili, ali so bile prioritete na posameznih resorjih izpolnjene. Če kot premier ugotovi, da na določenih področjih ni bilo storjeno dovolj ali so bile prevelike napake, je vedno možnost rekonstrukcije vlade, je dejal in poudaril, da je ta presoja tudi njegova odgovornost. Da je vprašanje zamenjave ministrov v njegovi domeni, pravijo tudi koalicijski partnerji, ki obenem zaznavajo težavna področja.