nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sašo Dolenc, fizik, filozof in pisatelj: Molk stroke ob pomembnih temah je problem za družbo

Deli na:
Sašo Dolenc, fizik, filozof in pisatelj: Molk stroke ob pomembnih temah je problem za družbo

Sašo Dolenc, fizik, filozof in pisatelj - Foto: Primož Lavre

Kot ni dovoljeno kuriti ognja v naravi, ko je vse presušeno, tudi v medijih ne bi smeli širiti idej, za katere vemo, da niso resnične, a imajo hkrati močan škodljiv vpliv na ljudi, poudarja znanstvenik dr. Sašo Dolenc. Eden najbolj znanih slovenskih znanstvenikov se pogosto pojavlja v medijih in z vidika znanosti pojasnjuje stvari, ki smo jim priča v življenju. Po poklicu je fizik in filozof, pa tudi soustanovitelj ter urednik Kvarkadabre, vsem dobro znanega spletnega časopisa za popularizacijo znanosti.

V Sloveniji se dogaja, da uredniki dobro vedo, da objavljajo zapise, v katerih so zavajanja ali celo dezinformacije, je kritičen Dolenc.

Ni vsaka izjava ali zapis znanstvenika tudi že zaupanja vredna znanstvena vednost, svari znanstvenik pred zavajajočimi ali nepopolnimi inforfmacijami.

Če ne maramo matematike, si lahko pogledamo fotografije Zemlje, ki so jih naredili astronavti in vidimo, da naš planet ni ravna plošča, zavrne Dolenc norijo pristašev teorije ploščate Zemlje.

Seveda se bolnik le redko upira zdravljenju, ki mu lahko olajša trpljenje, pri cepljenju pa je drugače, saj se cepimo zdravi, da ne bi zboleli oziroma da po okužbi ne bi imeli hujšega poteka bolezni, zato ta izjemno uspešna metoda zdravljenja sproža polemike, povzame odpor velikega dela javnosti do cepljenja.

Žal se Slovenija po številu umrlih zaradi kovida uvršča med bolj prizadete države na svetu in povsem objektivno lahko zato zaključimo, da bitke z virusom nismo izpeljali najbolje, oceni Dolenc slovensko izkušnjo z epidemijo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24