Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec se je v Peći na Kosovu srečal s slovenskimi vojaki

Deli na:
Šarec se je v Peći na Kosovu srečal s slovenskimi vojaki

Foto: Anže Malovrh/STA

Predsednik vlade Marjan Šarec se je drugi dan obiska na Kosovu srečal še s pripadniki 40. slovenskega kontingenta v Peći. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi se je predsednik vlade sestal s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine Zahod (RC West) Danielom Pisanijem. V tem območju delovanja KFOR je prisotna in nastanjena glavnina slovenskega kontingenta na misijah.

V pozdravnem nagovoru pripadnicam in pripadnikom 40. slovenskega kontingenta je premier najprej poudaril, da prejema same pohvale o pripadnikih Slovenske vojske, o njihovi srčnosti, pripadnosti in zavezanosti misiji.

V nadaljevanju nagovora je povedal: »Slovenska vojska daje 6 odstotkov svojih vojakov v  misije in operacije. Tu smo v samem vrhu. Misije so zelo pomembne za ohranjanje stabilnosti, miru in tudi, da se Slovenska vojska pokaže kot spoštovanja vredna vojska. Naša skupna naloga je, da bo Slovenska vojska še naprej opravljala svoje poslanstvo kot doslej, da bo spoštovana in cenjena, ne samo v tujini ampak tudi doma.«

Foto: Anže Malovrh/STA


Izpostavil je, da smo uspeli zaustaviti trend upadanja sredstev, zagotovili smo več sredstev in tako bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Vojska namreč brez finančnih sredstev ne more delovati, ne more obstajati. »Ni pa vse v denarju, veliko je v duši in srcu. In to premorete. Vaša prizadevnost, vaša usposobljenost in vaša pripravljenost služiti domovini daleč od doma kaže na izjemno povezanost vas, domovine in celotnega slovenskega naroda«, je poudaril predsednik vlade.

Foto: Anže Malovrh/STA



Nadaljeval je: »Ko smo ustanovili lastno državo, smo se odločili, da bomo imeli vojsko in temu poslanstvu moramo slediti. Ne namenjamo sredstev samo zaradi Nata, ampak zaradi nas samih, zaradi naše varnosti. Vojske se ne gradi čez noč, vojska se gradi na dolgi rok, zavedanje o varnosti, o kolektivni varnosti, zavedanje o miru in ohranjanje le-tega se gradi vsak dan, skozi dolga leta.«

Ob zaključku nagovora je premier pripadnicam in pripadnikom slovenskega kontingenta zaželel, da bi praznične dni preživeli mirno in z zavedanjem, da je njihovo delo pomembno, da jih cenimo: »Brez vašega dela tudi naša država ne bi bila tako cenjena, kot je«, je zaključil.

Foto: Anže Malovrh/STA


V nadaljevanju je predsednik vlade obiskal pripadnike Slovenske vojske, ki varujejo samostan Dećani. Na kraju samem se je seznanil s konkretnimi nalogami varovanja ter z načinom delovanja pripadnikov Slovenske vojske. Ena njihovih ključnih nalog na tem območju je skrb za dobre odnose med živečimi in delujočimi v samostanu ter lokalnim prebivalstvom.

Ob zaključku obiska je premier Šarec strnil, da je varnostni sistem naša prioriteta, brez varnosti ni osnove za vse ostalo in zagotovo moramo delati na tem. Naše vojakinje in vojaki pa v misijah, ki so zunaj naših meja, pomembno prispevajo k zagotavljanju varnosti in stabilnosti območij, na katerih delujejo.

Predsednik vlade se je med obiskom tudi poklonil v spomin preminuli slovenski vojakinji na Kosovu.

Foto: Anže Malovrh/STA