vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

primož roglič, tadej pogačar Svet24.si

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga ...

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Šarec je moral iti v Davos, da se je srečal s Hrvatom

Deli na:
Šarec je moral iti v Davos, da se je srečal s Hrvatom

Pogovor med predsednikom vlade Marjanom Šarcem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. - Foto: Twitter/Vlada RS

Premier Marjan Šarec je imel včeraj ob robu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu tudi več dvostranskih srečanj. Med drugim se je na kratko pogovoril s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in se sestal z generalno direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalino Georgievo, so navedli v kabinetu premierja.

Šarec in Plenković sta izmenjala poglede na bilateralne odnose in izpostavila pomen napredka Zahodnega Balkana na poti k EU ter s tem povezanih pričakovanj v času hrvaškega predsedovanja Svetu EU, so sporočili.

Premierja Slovenije in Hrvaške, ki sta v sporu glede spoštovanja arbitraže o meji med državama, se sicer redko srečata. Izjemoma se na kratko sestaneta ob robu srečanj na mednarodni ravni.

Predsednik vlade je medtem z novoimenovano generalno direktorico IMF Georgievo govoril predvsem o trenutnih makroekonomskih in gospodarskih razmerah v Sloveniji ter dobrem medsebojnem sodelovanju. Izmenjala sta tudi mnenja o razmerah v EU in napovedih globalnih gospodarskih trendov.

Kot so še navedli v Šarčevem kabinetu, se je premier srečal tudi s predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Maurom Ferrarijem, s katerim sta se v pogovoru dotaknila predvsem odličnosti slovenske znanosti. Šarec je izpostavil interes slovenskih raziskovalcev za sodelovanje in uspešnost na razpisih Evropskega raziskovalnega sveta, katerega štipendije so med najbolj prestižnimi na svetu.


Na srečanju s podpredsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Alexandrom Stubbom pa je beseda tekla o nadaljnjem sodelovanju Slovenije in EIB, nadaljnji podpori banke pri večjih infrastrukturnih projektih in njeni vlogi pri evropskem zelenem dogovoru. Predstavniki EIB bodo v kratkem prišli v Slovenijo in bodo šli skozi vse projekte, ki so za Slovenijo zanimivi in so v teku, je Šarec dejal v izjavi za medije ob robu srečanja.

Glede prehoda na zelene tehnologije je poudaril, da Slovenija ni država, kjer bi bila učinkovita uporaba vsakega obnovljivega vira. "Treba je sicer izkoristiti potenciale vseh, a obnovljivi viri ne bodo dovolj," je dejal.

Izziv za Slovenijo bo po njegovih besedah zlasti zaprtje šestega bloka Termoelektrane Šoštanj in Premogovnika Velenje. Tu bo potrebnega veliko dela in Slovenija bo lobirala tako za sredstva v okviru sklada za socialno pravičen prehod v ogljično nevtralnost do 2050 kot za posojila EIB, je dejal.

Šarec se je v Davosu udeležil tudi delovnega kosila, na katerem je razprava tekla pod naslovom Ustvarjanje rasti za srednjo in vzhodno Evropo. Glavni poudarek so bile gospodarske razmere v državah srednje in vzhodne Evrope. Govorili so tudi o potrebnih ukrepih vladnih odločevalcev in poslovnežev, usmerjenih v spodbujanje trajnostnega razvoja.

V Davosu se je včeraj začelo 50. jubilejno letno srečanje WEF, ki velja za eno najvplivnejših konferenc na svetu, na kateri se zbirajo številni svetovni gospodarski in politični voditelji. Med njimi sta tudi ameriški predsednik Donald Trump in nemška kanclerka Angela Merkel.

Loading...