mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec Avstrijcem obljublja, da bo varoval schengensko mejo

Deli na:
Šarec Avstrijcem obljublja, da bo varoval schengensko mejo

Ograja na meji s Hrvaško. - Foto: Bobo

Premier Marjan Šarec in avstrijski kancler Sebastian Kurz sta danes na Dunaju poudarila dobre odnose med državama, zlasti na gospodarskem področju. Posvetila sta se predvsem evropskim temam, pri čemer je Šarec izpostavil, da imata državi "nekaj odprtih vprašanj, a nič takega, česar ne bi mogli rešiti".

Kot odprta vprašanja je Šarec na novinarsko vprašanje izpostavil zlasti podaljševanje avstrijskega nadzora na meji s Slovenijo, pa tudi problem otroških dodatkov, ki naj bi jih vlada na Dunaju tujim delavcem izplačevala glede na raven življenjskih stroškov v njihovih izvornih državah. Za delavce iz Slovenije to pomeni, da bi dobili precej nižji dodatek od Avstrijcev.

Glede slednjega je Šarec ponovil slovensko stališče, da to ni v skladu z evropskimi pravili. Izrazil je pričakovanje, da bo svoje povedala tudi Evropska komisija, ki je Avstriji sicer zaradi zakona že zagrozila s postopkom. Slovenija se je zaradi tega vprašanja skupaj s sedmimi članicami EU tudi formalno pritožila pri Evropski komisiji.

Tudi glede ohranjanja nadzora na slovensko-avstrijski meji je Šarec na skupni novinarski konferenci po srečanju s Kurzem ponovil slovensko stališče, da nadzor ni potreben, saj da Slovenija dobro nadzoruje zunanjo schengensko mejo.

Kurz je na drugi strani spomnil, da je Avstrija nadzor na meji uvedla sredi migrantske krize leta 2015, a šele po tistem, ko se je za to odločila država, ki se je najbolj zavzemala za odprte meje - Nemčija. Nadzor pa je uvedla na meji z Avstrijo, je poudaril avstrijski kancler. Nakazal je, da bi nadzor na meji lahko odpravili šele, ko bodo zunanje meje Evropske unije "ustrezno varovane".



S slednjim se je strinjal tudi Šarec, ki se je zavzel za okrepitev pristojnosti Frontexa. Za Slovenijo je pomembna zlasti okrepitev varovanja zunanje meje EU na mejah Hrvaške z Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Že pred obiskom je bil Šarec v intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo APA kritičen,  ker Avstrija ohranja nadzor na meji s Slovenijo in s tem izkazuje nezaupanje do Slovenije, "kar ni dobro". Nadzor ni potreben, ker da Slovenija izvaja maksimalne napore za varovanje schengenske meje. "Zaradi nas schengen zagotovo ne bo padel," je poudaril.

Izpostavil je tudi razlikovanje od stališča avstrijske vlade glede globalnega dogovora o migracijah. Kot je dejal, je ta dogovor "poskus, da se probleme migracij rešuje skupaj". Kritiziral je tudi manipulacije v zvezi s tem dogovorom, saj da zaradi tega ne bo nobenega migranta ne več ne manj. Da Avstrija in druge države zavračajo ta dogovor, je po njegovem mnenju posledica notranjepolitičnih vzrokov.

APA je izpostavila tudi, da je Šarec ta konec tedna praznoval 41. rojstni dan in da skupaj z avstrijskim kanclerjem Sebastijanom Kurzem spada med mlade voditelje evropskih držav. Njuno razmišljanje je drugačno; bolj usmerjeno v prihodnost, je dejal Šarec in tudi pohvalil delo avstrijskega kolega, s katerim se bo danes srečal.