stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Samo Zver o plenilcih v zdravstvu: To so ljudje, ki imajo radi denar – ko vidim, kaj se dogaja, mi je slabo

Deli na:
Samo Zver o plenilcih v zdravstvu: To so ljudje, ki imajo radi denar – ko vidim, kaj se dogaja, mi je slabo

Samo Zver - Foto: Jaka Zorman

V oddaji Studio Necenzurirano je gostoval Samo Zver, predstojnik oddelka za hematologijo na UKC Ljubljana. Govora je bilo o sodniški stavki, Zver pa je ponudil tudi zanimivo zgodbo o plenilcih v zdravstvu.

Kdo so plenilci v zdravstvu v Sloveniji, je Zvera vprašal novinar Primož Cirman. So to podjetja, na katera zdravstvene institucije prenašajo zunanje storitve, so to dobavitelji, ali so to zdravniki, ki posle iz javne sfere prelivajo v zasebno, kjer so bolje plačani?

»Med vsemi temi, ki ste jih našteli, so ljudje, ki imajo radi denar. Vsakdo, ki je ljubitelj cekinov, je kandidat za to nominacijo. Prihajajo vsi mogoči, tudi politika, in nekateri imajo mreže tako etablirane kot kakšen gobov micelij v podrasti, ki ga ne moreš odstranit ali uničit. Nikoli nisem mislil, da bom prišel tako blizu temu, in ko zdaj vidim, kaj se dogaja, mi je res slabo. Pa nikogar nič ne zanima.

Samo Zver za Studio necenzurirano: Ni prav, da zdravniki težave rešujemo na hrbtih bolnikov (VIDEO)

Govora je bilo tudi o njegovi vojni z Zavodom za transfuzijsko medicino (ZTM), ki mu Zver odmevno očita odiranje Univerzitetnega kliničnega centra s previsokimi cenami.

»Prej sem rekel, kako denar odteka. Kaj slišim od ZTM: Izvajaš gonjo proti nam. Ma kakšno gonjo, če mi dereš kožo. Za nekaj milijonov letno te preplačujem in potem sem jaz tisti, ki izvajam gonjo?« je povzel svoj odnos z vodilnimi na ZTM.

Opisal je nedavni sestanek za krvno banko, na katerem so predstavniki ZTM trdili, da je shranjevanje v krvni banki v nemškem Frankfurtu dražje kot pri nas. »Pa sem jaz rekel: Opa! Imeli so smolo, da je bil ta ponedeljek na obisku pri meni kot vabljeni profesor pri predmetu transfuziologije Halvard B. Bönig, ki je vodja krvne banke v Frankfurtu. In sem ga poklical, da je prišel povedat cene. S te cenovne postavke, po kateri naj bi bila hramba v Frankfurtu dražja kot pri nas, se je izkazalo, da je pet let hrambe v Nemčiji dobrih 2000 evrov, pet let hrambe na ZTM pa 7000 evrov. In hrani se 500 do 600 vzorcev. Veste, koliko denarja je to. Zakaj bi bil tiho in plačeval to razliko. Ali sem videti tako butasto? Po mojem ne.«

Foto: Jaka Zorman - Samo Zver in Primož Cirman