Revija Reporter
Slovenija

Salonit Anhovo lansko leto zaključil z 78 milijoni evrov prihodka

STA

5. mar. 2021 7:04 Osveženo: 7:06 / 05. 3. 2021

Deli na:

Družba Salonit Anhovo je imela v lanskem letu več kot 78 milijonov evrov prihodkov, kar je tri odstotke več kot leto poprej. Ob tem so lani za investicije namenili več kot 13 milijonov evrov. Tudi letos načrtujejo za okoli 11 milijonov evrov investicij, pri čemer bo največja v popolno prenovo linije za pakiran cement, so sporočili iz Salonita.

Tehnološko zelo zahtevna je bila predvsem prenova sistema drobljenja in transporta surovin, katere investicijska vrednost je znašala več kot pet milijonov evrov. Vendar pa je izboljšala energetsko učinkovitost mletja surovine, saj je poraba električne energije manjša za 15 odstotkov. Nadaljevali so z rušenjem starega dela cementarne, kjer v prihodnjih letih načrtujejo postavitev sončnih elektrarn in zamenjavo vseh azbestno cementnih kritin v industrijskem kompleksu.

Domači trg za Salonit predstavlja 54 odstotkov prihodkov od prodaje, tu so uspeli prihodke s slabih 40 milijonov evrov povečati na dobrih 42 milijonov evrov. Stabilni so ostali tudi prihodki na tujih trgih, ki so tako kot leta 2019 znašali okoli 36 milijonov evrov.

Najpomembnejši izvozni trg je sosednja Italija, sledita ji Hrvaška ter Bosna in Hercegovina. Na teh dveh trgih želijo v bodoče še rasti.

V začetku letošnjega leta v Salonitu beležijo skoraj četrtinski upad prodajnih količin v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta zaradi slabših vremenskih pogojev. Ob tem poudarjajo na velik pomen ponovnega zagona gospodarstva, pri čemer ima lahko hitra izvedba že načrtovanih javnih infrastrukturnih projektov velik pozitiven učinek, saj velja gradbeništvo za dejavnost z velikim multiplikativnim učinkom na delovna mesta.

Cementarna Salonit Anhovo je konec januarja 2021 zaposlovala 223 delavcev, skupina Salonit pa ima 354 zaposlenih. Kljub težavam zaradi epidemije pa Salonit Anhovo ni koristil državne pomoči, razen kriznih dodatkov za delo, ki so bili izplačani zaposlenim.