blagne helena 1_1_210 Odkrito.si

Bivši s tožbo nad Heleno Blagne, sodišče odločilo

strele, združeno kraljestvo, strela, nevihta Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Otoku udarila »mati vseh ...

Jure Kopušar – obrez!!! Svet24.si

Jure se boji blokade

Tovarna sladkorja Ormož Svet24.si

Razburil jo je slovenski sladkor iz Hrvaške

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Družina Savine Atai se bo povečala za enega člana

ivona pavlovic Njena.si

Barovka Ivona na Tajskem takole dvigovala ...

Slovenija

S pepelnico se začenja 40-dnevni post

Deli na:
S pepelnico se začenja 40-dnevni post

Čas pustnega veseljačenja in mastne hrane je mimo, saj se z današnjo pepelnično sredo začenja 40-dnevni post. Ta pomeni pripravo na veliko noč, ki bo letos 1. aprila. Namenjen je premišljevanju o pomenu Kristusovega trpljenja in velikonočne zmage nad smrtjo.

V katoliških cerkvah je na pepelnico značilen obred pepeljenja, pri katerem duhovnik verniku na glavi naredi križec s ščepcem pepela. Ponekod blagoslovljeni pepel nesejo tudi domov in ga uporabijo kot obrambno sredstvo pred hudo uro. Tako denimo z njim posipajo po polju.

Na pepelnico je zapovedan strogi post, ko na jedilniku ne sme biti mesa in mesnih izdelkov, verniki pa naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega. V preteklosti so zelo verni ljudje prebili ves post ob samem kruhu in vodi.

Na podeželju so v obdobju pred 2. svetovno vojno na pepelnično sredo vsi govorili, da so "zelo slabi", torej zelo slabotni, ker je bila hrana tako osiromašena, je za STA povedal etnolog Vlado Šlibar, ki je v Pokrajinskem muzeju Celje dolga leta raziskoval tematiko prehrane. V postnem času so po njegovih besedah jedli zlasti žgance, močnik, fižol, zabela pa je bila iz mleka ali smetane.

Nekateri gostinci na pepelnico povabijo na slanikovo pojedino, kjer so na jedilniku ribe in školjke. V ljubljanskem hotelu Union so jo začeli pripravljati že leta 1908.

Značilno postno pecivo so preste. Po ljudskem reku so o pustu zrele neveste, o postu pa preste. Obdobje pred postom, ki je zajemalo tudi pustni čas, je bilo namreč v preteklosti čas ženitev.

Po peki prest so znane Vodice na Gorenjskem, kjer pa gre le še za ostanek nekdaj močno razvejane rokodelske dejavnosti, razvite v delu Gorenjske vse do Ljubljane. Preste naj bi na tem območju sicer začeli izdelovati v Velesovem in okolici po ukinitvi tamkajšnjega samostana proti koncu 18. stoletja.

Postni čas zahteva umirjeno vedenje in odpovedovanje. V preteklosti v tem času niso kadili, fantje niso smeli vasovati, dekleta pa ne nositi rdečih in živopisanih oblek.

Slovenska karitas pa že 13. leto poziva k odpovedi alkoholu. Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. Akciji, ki jo bodo predstavili danes, se med drugim pridružuje katedra za družinsko medicino medicinske fakultete v Ljubljani.

Kjer pusta še niso pokopali na pustni torek, je danes zadnji čas za to. Kjer pa se strogo držijo izročila, so maske odložili najkasneje v torek opolnoči.