favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

»Naša« Melania in Donald Trump nista naredila nič za Slovenijo. Trump nam v resnici dela škodo!

Deli na:
»Naša« Melania in Donald Trump nista naredila nič za Slovenijo. Trump nam v resnici dela škodo!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Vse bolj postaja jasno, da Trumpova skrajno nacionalistična politika »Najprej Amerika!« pomeni za našo državo »Nazadnje Slovenija!«.

Zaradi Trumpove trgovinske vojne s Kitajsko in negotovostjo brexita se nad Nemčijo vse bolj zgrinjajo črni oblaki, na udaru je zlasti nemška avtomobilska industrija, na katero so neposredno pripeta številna slovenska izvozna podjetja. Podobno slabo gre gospodarstvu Velike Britanije, ki se je zaradi negotovosti brexita prvič skrčilo v zadnjih sedmih letih. Ne pozabimo »zlatega pravila«: ko Evropa in zlasti Nemčija kihne, zboli tudi majhno in izvozno slovensko gospodarstvo. Kljub temu imata Trump in brexit v Sloveniji množico podpornikov, tako na desnici kot na levici. Kar bi nas moralo vse zelo skrbeti!

Vse slovenske trumpiste in brexitovce je treba opozoriti na najnovejšo javnomnenjsko anketo Eurobarometer (junij 2019), ki je znova jasno pokazala, kaj Slovenci v resnici hočemo in česa nočemo. Slovenija je med vsemi članicami EU na prvem mestu pri podpori evropski ekonomski in denarni uniji z enotno valuto evro.

V Sloveniji kar 88 odstotkov anketiranih podpira ekonomsko in denarno unijo z evrom, na drugem mestu je Estonija s 85- odstotno podporo vprašanih in na tretjem mestu Portugalska s prav tako 85- odstotno podporo. Država z najnižjo podporo je Velika Britanija z brexitom, kjer samo 25 odstotkov anketiranih podpira EU in evro. Anketni podatki prinašajo naši politični eliti jasno sporočilo: Slovenke in Slovenci hočejo EU in evro! Prebivalci Slovenije nočejo brexita ne sloexita in prav tako nočejo Trumpove protekcionistične politike, katere glavni namen je razbitje EU in uničenje evra!

Trump od izvolitve dalje dela vse, da bi v imenu ameriškega protekcionizma in nacionalizma z razbitjem trgovinskih sporazumov in s carinami proti Kitajski sprožil globalno trgovinsko vojno in razbil nadnacionalne povezave, ki jih najbolj simbolizira EU. Hkrati je Trump z nedavno podporo novopečenemu britanskemu premieru Borisu Jonhsonu jasno pokazal, da se navdušuje nad trdim brexitom, ki spodkopava temelje EU.

Trump je že lani julija na vprašanje, kateri so njegovi največji nasprotniki, odgovoril, da je na svetu »veliko sovražnikov«, med njimi je navedel Rusijo in Kitajsko, na prvo mesto pa je postavil EU. Trump je EU označil za svojega največjega sovražnika, medtem ko prebivalci Slovenije po navedeni anketi Eurobarometer menijo ravno nasprotno, da sta EU in evro velika prijatelja naše države. Trump že zato ne more biti prijatelj Slovenije!

V Sloveniji bi nas moralo še posebno skrbeti, ker imamo tako na levici kot desnici veliko trumpistov in brexitovcev. Že ob inavguraciji Trumpa januarja 2017 je Trumpovo nacionalistično politiko navdušeno podprl nekdanji vidni politik SD in zagrizeni zagovornik »nacionalnega interesa« Janko Veber z izjavo: »Upam, da na naslednjih volitvah dobimo Trumpa«.

Navduševanje slovenskih levičarjev nad Trumpom na čelu z Vebrom ni bilo nobeno presenečenje, saj sta slovenska stara levica (SD) in »nova« Meščeva Levica skupaj z njihovim ekonomskim ideologom Jožetom Mencingerjem v resnici trumpisti pred Trumpom. Spomnimo se samo nekdanjega predsednika SD Igorja Lukšiča, ki je v času krize v trumpističnem slogu rohnel proti globalizaciji in tujemu kapitalu, čeprav je »nacionalni interes« bankrotiral dobesedno pred njegovimi očmi.

Zgodovinski dogodki po veliki gospodarski krizi na začetku 20. stoletja so vsem v opozorilo, kam v resnici vodi Trumpova protekcionistična politika: veliki depresiji so sledile trgovinske vojne, potem valutne vojne in na koncu še prava vojna v podobi druge svetovne vojne.

Naši levičarji se vseskozi borijo proti globalizaciji, proti prostotrgovinskim sporazumom in na drugi strani zagovarjajo protekcionizem in razvpiti »nacionalni interes«, ki je v Sloveniji pokopal številna podjetja, povzročil množično brezposelnost, uničil banke in državo pahnil v dolgoletno gospodarsko krizo. Kljub bankrotu »nacionalnega interesa« trumpistični duh ni nikoli zapustil naše levice. Tako je vodja skrajne levice Luka Mesec nedavno v intervjuju za Večer v trumpističnem slogu ekonomskega nacionalista nasprotoval prodaji Abanke tujcem in jadikoval, da ima Slovenija vsako leto vse manj suverenosti.

Enako kot skrajni levičar Mesec o izgubi suverenosti jadikuje tudi skrajni desničar Bernard Brščič, ki je v predvolilni kampanji pod vplivom Trumpa in brexita vse stavil na suverenizem. Ni čudno, da se Brščič danes tako lepo medijsko ujema z Lukšičem. Podobno velja za skrajno desnega tviteraša Tomaža Štiha, sicer lažnega Libertarca, ki je ob izvolitvi brexitovca Borisa Johnsona za britanskega premierja in iz navdušenja nad Trumpom zahteval celo sloexit. Štih kot nekdanji državni sekretar ministrstva za finance zelo dobro ve, da protekcionist Trump z trgovinsko vojno močno škodi Sloveniji, vendar kljub temu navdušeno ploska Trumpu. Za Štiha in njemu podobne trumpoljube v resnici velja: najprej Trump, nazadnje Slovenija!

Tako kot pri nas so tudi v ZDA priča zlivanju skrajne desnice in levice, saj je demokratska predsedniška kandidatka Elizabeth Warren, ki spada v skrajno levico, nedavno objavila predvolilni program z naslovom A Plan for Economic Patriotism, v katerem je v resnici skopirala Trumpove protekcionistične in nacionalistične ideje. Marcel Štefančič tako v prejšnji Mladini, uradnem listu Levice, zahteva levega Trumpa, čeprav je pravega, tj. desnega Trumpa pred tem izenačil s Hitlerjem! Kaj torej hoče Štefančič – levega Hitlerja?!

Foto: Profimedia - »Naša« Melania in Donald Trump nista naredila nič za Slovenijo. Trump nam v resnici dela škodo!

Pri nas pri obrambi »lika in dela« Trumpa najbolj izstopa Janševa SDS, kjer smo priče malodane črednemu nagonu pri čaščenju Trumpa v slogu starih totalitarnih časov: »Druže Trump, mi ti se kunemo«. Bog ne daj, da bi kdo rekel kaj kritičnega čez Trumpovo ženo, »našo« Melanio, sicer je v Janševih medijih takoj deležen silovitih napadov.

Njihovo čaščenje naše rojakinje, ki ji za Slovenijo ni niti najmanj mar, spominja na nekdanje čaščenje Brozove soproge Jovanke. Celo to bi radi določali, kako naj Melanio kdo upodobi v likovni umetnosti? Pa za take zagovornike svobode govora se prodajajo, čeprav tako kot njihov vzornik Trump vsak dan preganjajo medije, ki kritično poročajo o Janši, Trumpu, Melanii, Johsonu, Orbanu – spisek Janševih nedotakljivih »tovarišev« in »tovarišic« je neskončen!

Pred vzponom političnega in ekonomskega nacionalista Trumpa so bile ZDA več desetletjih zagovornice globalizacije, mednarodne trgovine, prostotrgovinskih sporazumov in nadnacionalnih povezav. Z vznikom Trumpa se je svet postavili na glavo: Trump je s carinami prvo sprožil veliko trgovinsko vojno, zdaj je pred vrati še valutna vojna.

Zgodovinski dogodki po veliki gospodarski krizi na začetku 20. stoletja so vsem v opozorilo, kam v resnici vodi Trumpova protekcionistična politika: veliki depresiji so sledile trgovinske vojne, potem valutne vojne in na koncu še prava vojna v podobi druge svetovne vojne. Zato velja pravilo: kdor podpira Trumpa, ni dober človek! Zagotovo pa ni slovenski domoljub!