Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

RTV zavrača poravnavo - bo Guzej tožil nacionalko?

Deli na:

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji zavrnil predlog sodne poravnave med zavodom in v.d. generalnega direktorja zavoda Antonom Guzejem. Prav tako so ugotovili, da programski svet v prejšnjem sklicu ni nikoli obravnaval aneksa 1 k pogodbi o zaposlitvi v.d. generalnega direktorja Antona Guzeja.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji zavrnil predlog sodne poravnave med zavodom in v.d. generalnega direktorja zavoda Antonom Guzejem. Prav tako so ugotovili, da programski svet v prejšnjem sklicu ni nikoli obravnaval aneksa 1 k pogodbi o zaposlitvi v.d. generalnega direktorja Antona Guzeja.

Predlog sodne poravnave so pripravili na dveh sestankih med predsednikom programskega sveta zavoda Jernejem Pikalom, nedavno imenovanim generalnim direktorjem zavoda, katerega imenovanje so zaradi pritožbe Guzeja ustavili, Markom Fillijem, predstavniki pravne službe RTVS, Guzejem in njegovimi pravnimi zastopniki.

Predlog poravnave je predvidel, da Guzej s 1. avgustom letos odstopi od tožbe, ki jo je vložil na imenovanje Fillija na mesto generalnega direktorja, Guzeju bi potem pripadala pogodba o zaposlitvi na RTVS za eno leto, pri čemer bi bil uvrščen v 55. plačni razred. V .d. generalnega direktorja pa ne bi uveljavljal nobenih drugih materialnih zahtevkov od zavoda.

Predlagano pa je bilo tudi, da Guzej ob tem prejme 12 mesečnih plač oz. 72.000 evrov nagrade za uspešno vodenje projekta Svetovnega prvenstva v nogometu. RTVS je namreč po besedah Guzeja iz naslova oglasov pri nogometu prejela tri milijone evrov.

Ker niso podprli predloga sodne poravnave, so Pikala pooblastili, da še naprej išče možnosti za poravnavo v tem sporu. Kot meni Miran Lesjak, bi lahko Guzej bil upravičen do nekaterih ugodnosti, kar mu po pogodbi o zaposlitvi oz. aneksih k pogodbi sploh ne pripada, če bi programski svet sprejel takšen predlog poravnave.

Po pravnem mnenju glede pogodbe o zaposlitvi ter aneksov k pogodbi Guzeja, ki so ga izdelali na Inštitutu za javno upravo in ga predstavili na današnji seji sveta, so namreč določbe pogodbe glede odpravnin ter pravice do prejemanja plače po prenehanju mandata v nasprotju z veljavnim pravim redom. Tako so določbe o odpravnini nične. Svetniki so tako sklenili, da se nemudoma pripravi nova pogodba za generalnega direktorja, ki bo v skladu z veljavno zakonodajo na področju javnega sektorja.

Sicer pa je predsednik nadzornega sveta zavoda Lenart Šetinc opozoril, da so pogodbe vodstvenih delavcev zavoda pravno sporne v več segmentih, ne samo pri vprašanju odpravnin ter dela po izteku mandata. Pri tem je izpostavil določbe glede zavarovanja, zavarovanja odgovornosti in razlogov za razrešitev. Zato so po njegovem mnenju pogodbe "vredne resne pravne analize".

Cvetka Žirovnik iz pravne službe zavoda je pojasnila, da pogodb o zaposlitvi ter aneksov z Guzejem, v. d. direktorja Televizije Slovenija Jožetom Možino in v. d. direktorja Radia Slovenija Vinkom Vasletom niso pripravili v strokovni službi RTVS, so pa bile vložene v kadrovsko službo.

Žirovnikova je tudi zanikala navedbe Guzeja, da so enake pogodbe ter anekse podpisali tudi pomočniki generalnega direktorja, torej tudi ona sama ter Marko Filli. Poudarila je, da pogodbe o zaposlitvi pomočnikov predvsem niso vsebovale takšnih ugodnosti, do katerih so po pogodbah upravičeni direktorji.

Je pa priznala, da so pomočniki direktorja podpisali aneks ena, za katerega je nekdanji predsednik programskega sveta Stane Granda po njenih besedah trdil, da zakonsko "pije vodo". Kot je dejala, so bili aneksi ponujeni tudi pomočnikom generalnega direktorja, z namenom, da ko se "politična oblast zamenja, ne bi vsi odfrčali". Ob tem je poudarila, da sama ne namerava uveljavljati pravice do odpravnine. Marko Filli, ki je tudi pomočnik Guzeja, pa je dejal, da se je aneksu ena k pogodbi o zaposlitvi pisno odpovedal.

Ker aneks ena k pogodbi o zaposlitvi Guzeja, ki med drugim predvideva odpravnine v višini 24 bruto mesečnih plač oz. 172.000 evrov, ni bil obravnavan na nobeni seji programskega sveta zavoda, Gojko Bervar sprašuje, ali bo programski svet Grando kazensko ovadil za prekoračitev pooblastil. Odgovora na vprašanje na današnji seji sveta ni dobil.