Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

najstniki Njena.si

Še pred polnoletnostjo več deset spolnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rovte: Vojaški kaplan Pregelj ni kršil vojaške discipline

Deli na:
Rovte: Vojaški kaplan Pregelj ni kršil vojaške discipline

Foto: Bobo

Vojaški kaplan Milan Pregelj pri sodelovanju na dogodku v Rovtah ni kršil vojaške discipline, je ugotovila posebna skupina, ki jo je za razjasnitev okoliščin Pregljevega sodelovanja ustanovil načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Dobran Božič, so sporočili z obrambnega ministrstva. Je pa skupina ugotovila določene pomanjkljivosti določb.

Skupino, ki sta jo sestavljala dva visoka častnika SV in ena višja vojaška uslužbenka, je Božič ustanovil pred dobrim mesecem dni, da ugotovi, ali je bilo pri Pregljevi udeležbi v Rovtah vse v skladu s predpisi.

Skupina je preverila, ali so predpisi in drugi veljavni akti, ki urejajo nošenje vojaške uniforme v prostem času, ko se ne opravlja vojaška služba, dovolj natančni in razumljivi. Ugotovili so določena neskladja in pomanjkljivosti določb v zvezi z nošenjem vojaške uniforme, ko se ne opravlja vojaška služba.

Skupina je zato sklenila, da dejansko stanje ne izkazuje obstoja utemeljenega suma kršitve vojaške discipline, saj dogodka ni možno kvalificirati pod disciplinsko kršitev po zakonu o obrambi, pojasnjujejo na ministrstvu. Zato skupina predlaga, da se pravilnik o uniformah SV uskladi s pravili službe v SV tako, da bo jasno in natančno opredeljeno, kdaj in pod kakšnimi pogoji se lahko nosi vojaška uniforma zunaj delovnega časa.



Ugotovitve iz poročila kažejo, da se je pripadnik vojaškega vikariata dogodka v Rovtah udeležil v svojem prostem času in na prireditvi ni sodeloval na podlagi ukaza ali pooblastila SV. Vodja vojaškega vikariata je soglašal, da se dogodka udeleži kaplan v vojaški uniformi, še piše v poročilu.

Konec avgusta so v Rovtah obeležili 20. obletnico postavitve farne plošče, 70. obletnico domobranstva ter Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Pregelj je v Rovte prišel v vojaški uniformi. Kaplan je na dogodku tudi somaševal.

Preglja je na dogodek v vlogi duhovnika napotil vodja vojaškega vikariata Jože Plut, ki je bil na dogodek povabljen kot visoki cerkveni dostojanstvenik in ne kot pripadnik SV, a sam na dogodek zaradi drugih obveznosti ni mogel.