palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rop galerije na Metelkovi kot protestna akcija »Nadstandardnega komiteja Rogovcev«?

Deli na:
Rop galerije na Metelkovi kot protestna akcija »Nadstandardnega komiteja Rogovcev«?

Foto: Bobo

Rogovci prevzemajo odgovornost za drzno tatvino v galeriji Alkatraz na Metelkovi, piše v sporočilu za javnost, ki ga je podpisal Nadstandardni komite Rogovcev. Skupina neznancev je namreč v torek iz galerije ukradla za 30.000 evrov razstavnih predmetov, so v sredo povedali na policiji.

V sporočilu t. i. Nadstandardnega komiteja Rogovcev za pomoč pri gentrifikaciji Ljubljane, Slovenije in širše je zapisano, da so Rogovci napad izvedli zato, da bi javnost opozorili na problematiko neizkoriščenih prostorov in da bi pritegnili razsvetljene investitorje, ki bi končno omogočili umetnosti, da služi gospodarski rasti.

"V dani gospodarski intervenciji smo se Rogovci povezali z mestnimi oblastmi, pri čemer nas je podprla tudi ljubljanska ciprska diaspora. Napad smo izvedli s skupnimi močmi, saj smo prišli do spoznanja, da bo le usklajena akcija sprožila izgon parazitskih organizmov, ki onemogočajo razcvet podjetniškega duha. Le tako bo načrtovan projekt Centra Rog končno stekel po več letih blokad," so zapisali.


Dodali so, da je 30.000 evrov, kolikor znaša škoda zaradi tatvine, visok znesek. "A hkrati ugotavljamo, da je ta znesek majhen glede na izpuščene priložnosti, ki so nastale z večletno devastacijo Roga. Ta se je začela z nelegalno zasedbo prostorov, ki so bili do tedaj središče ekonomskega, kulturnega in socialnega udejstvovanja, v čast in ponos soseski ter mestu. O tem nenazadnje priča dejstvo, da je Mestna občina Ljubljana kompleks tovarne Rog kupila dvakrat, drugič celo po mnogo višji ceni," so zapisali in dodali, da če izgubi 30.000 evrov prištejejo neprecenljiv dobiček, ki ga bomo kot družba pridobili z vzpostavitvijo Centra Rog, gre za zanemarljiv znesek.

Ali so tatvino dejansko izvedli začasni uporabniki tovarne Rog ter ali je sporočilo za javnost prišlo z njihove strani, nekateri vidnejši predstavniki Rogovcev niso mogli potrditi. Naslov elektronske pošte, s katerega je bilo sporočilo za javnost poslano, pa ne obstaja več.

Policisti so bili v torek okoli pol sedmih zvečer obveščeni o tatvini razstavljenih predmetov v galeriji na Metelkovi ulici. Obvestili so jih, da je v galerijo vstopilo okoli 15 zamaskiranih oseb, ki so odvrgle več letakov in odnesle razstavljene predmete. Avtorica umetniškega projekta Marija Mojca Pungerčar je v sporočilu za javnost zapisala, da so neznanci s seboj odnesli tudi del gospodinjske opreme, ki je bila namenjena demonstraciji razstavljenih predmetov, pustili pa so letake s sporočilom "Ne bomo bager, ki ruši Rog".