petar matić dule Svet24.si

Umrl je zadnji narodni heroj Jugoslavije

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1709125029-dsc1928-01-1709124960495 Necenzurirano

Policija potrdila, da preiskuje sum napada na ...

54043105780_0d04297a06_c Reporter.si

Golob še vedno z eno nogo v energetiki. Kam bi ...

luka doncic gabriela anamaria Ekipa

Topijo se srca, fotka je hit: Takole 10-mesečna ...

siddharta Revija Stop

Siddharta v svet pošiljajo Mir

albert riera Ekipa

Albert Riera brutalno iskren po evropskem porazu: ...

Slovenija

Rok za izvedbo zunanje revizije nakupa stavbe na Litijski podaljšan

Deli na:
Rok za izvedbo zunanje revizije nakupa stavbe na Litijski podaljšan

Razvpita stavba za sodišča na Litijski cesti bo odnesla ministrico, a posel je nekomu prinesel milijone. - Foto: Primož Lavre

Izvajalec zunanje revizije nakupa stavbe na Litijski je zaprosil za podaljšanje pogodbeno določenega roka za izvedbo revizije. Zaradi obveznosti ali nerazpoložljivosti posameznikov, za katere revizor meni, da imajo pomembne informacije za razumevanje celotnega posla, mu namreč do postavljenega roka ni uspelo opraviti vseh razgovorov.

Pogodbeni rok za izvedbo zunanje revizije bo tako, skladno z utemeljeno prošnjo izvajalca, po zadnjem predvidenem terminu za razgovor, podaljšan za 14 dni, so na povpraševanje STA o poteku zunanje revizije pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

Podjetje Ernst&Young je zunanjo revizijo nakupa prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani začelo konec avgusta. Ministrstvo za pravosodje je s podjetjem podpisalo pogodbo za 38.552 evrov z DDV, revizija pa bi morala biti po prvotnih načrtih končana do začetka oktobra. Rok je namreč 40 dni od uvedbe v delo.

Ministrstvo je julija izvedlo tako imenovano evidenčno naročilo za izvedbo forenzične preiskave postopka nakupa stavbe na Litijski. Kot so takrat pojasnili, želijo z njo pridobiti mnenje neodvisne institucije o pravilnosti izvedbe nakupa stavbe na Litijski "glede na vse dvome, ki so se pojavili o nepristranski izvedbi notranje revizije".

Vsebina poročila notranje revizije nakupa sicer uradno ni znana, mediji, ki so poročilo pridobili neuradno, pa so konec junija poročali, da med drugim obremenjuje nekdanjo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in premierja Roberta Goloba.



Ministrstvo za pravosodje pred nakupom namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Cenitev stavbe, ki jo je naročilo državno odvetništvo, je aprila sicer pokazala, da je tržna ocenjena vrednost stavbe na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe znašala šest milijonov evrov.

Nakup stavbe na Litijski preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Marca in maja so kriminalisti zaradi suma zlorabe položaja opravili več hišnih preiskav, osumljeni naj bi si pridobili najmanj 3,4 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Posel pa je terjal tudi politične posledice, s čela ministrstva je morala odstopiti tedanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, afera pa je močno zamajala tudi koalicijsko SD, katere članica je bila.

Zadevo prav tako pregleduje tudi urad za nadzor proračuna ministrstva za finance, pravilnost nakupa je v okviru revizije realizacije lanskega proračuna pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče. Revizorji so med drugim ugotovili, da je bilo 6,5 milijona evrov od skupaj skoraj 7,7 milijona evrov, kolikor jih je vlada zagotovila za nakup stavbe, zagotovljenih s prerazporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije, čeprav za takšno prerazporeditev ni bilo podlage, saj v navedenem primeru ni šlo za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati.