Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

miha hercog 2 Njena.si

Miha Hercog razkril: Samski sem že eno leto

lanisek Ekipa24.si

Zaslužil si je vsak cent! Uh, kakšno nagrado bo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golob, Fajonova in Mesec podlegli izsiljevanju: vsakega plesa je enkrat konec! (KOMENTAR)

Deli na:
Golob, Fajonova in Mesec podlegli izsiljevanju: vsakega plesa je enkrat konec! (KOMENTAR)

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec - Foto: Bobo

V Sloveniji je najlepše biti javni uslužbenec. Le redko kdo med njimi izgubi službo, plača redno prihaja, vsi so lepo organizirani v sindikate, in če plača ni dovolj visoka, zavzamejo ulice. V vladi Roberta Goloba so dobili odličnega sogovornika: malo zaropotajo in zagrozijo s stavko, pa se vse z njo lahko zmenijo.

Pred novim letom smo gledali izsiljevanje zdravnikov, čeprav so tiste z najnižjimi plačami uvrstili v višje razrede, a povišanje so hoteli še njihovi izkušeni kolegi, nato so se v vrsto postavili še učitelji in še ti napovedali stavko. Premier je kar na občnem zboru društva sodnikov obljubil 600 evrov dodatka za vsakogar in s tem spodbudil še druge javne uslužbence, zlasti tiste z najnižjimi plačami.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je obljubila reformo plačnega sistema, po kateri bodo vsi javni uslužbenci na boljšem, najnižji razred bo imel minimalno plačo, najvišji, kamor spadajo najvišji politiki, pa sedemkrat večjo. Po izračunu bi torej predsedniki vlade, države, državnega zbora, državnega sveta, vrhovnega in ustavnega sodišča dobili okoli 8400 evrov bruto, kar je okoli 2500 evrov več kot zdaj. Na koncu pa bomo višje plače javnega sektorja poravnali vsi davkoplačevalci (tudi tisti v zasebnem sektorju) z višjimi obdavčitvami ali novim javnim zadolževanjem.

Prejšnjo vlado sem sicer večkrat kritiziral, toda po njihovem zakonu bi dobili višje plače vsi, ne zgolj zaposleni v javnem sektorju.

Saj ne rečem, da si ne zaslužijo višjih plač, a tudi drugi državljani si zaslužimo nižjo obremenitev dela in s tem višje neto plače. Ko je prejšnja (Janševa) vlada z novo davčno reformo uvedla postopno zniževanje splošne davčne olajšave do 7500 evrov, je novo vladajočo koalicijo motilo, da bi se dohodnina najbolj znižala tistim, ki imajo višje plače, manj pa tistim, ki imajo nižje. Zato je zniževanje davčne olajšave ustavila pri 5000 evrih.

A glej ga zlomka, hkrati je povišala plače vsem javnim uslužbencem za 4,5 odstotka. Z drugimi besedami, javni uslužbenci z najvišjimi plačami bodo prejeli precej višje, tisti z najnižjimi pa le malo višje. Prejšnjo vlado sem sicer večkrat kritiziral, toda po njihovem zakonu bi dobili višje plače vsi, ne zgolj zaposleni v javnem sektorju. Seveda ob tem zvišanje minimalne plače za sto evrov pomeni le drobtinice, ki pa obremenjujejo tudi zasebni sektor.

Kaj bi storila vlada, ki bi bila resnično leva, torej socialna? Vsem, prav vsem (zaposlenim in upokojencem) bi dala mesečne dodatke 100, 150 ali 200 evrov. Vsem enako, brez izjeme! Vsem so se povečali stroški zaradi inflacije enako, niso se bolj tistim, ki imajo najvišje plače v javnem sektorju ali ki najbolj kričijo. Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec, vsakega plesa je enkrat konec!