5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

nikolina tutić poroka Njena.si

Nikolinin mož ima dva otroka z drugo tekmovalko

kobe navijaci Ekipa24.si

Ko je legenda Barcelone kamen spotike na Japonskem...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Revizija: direktor Pošte Slovenije Kokot nastavljen kljub pomanjkanju vodstvenih izkušenj - bil pa je član SDS

Deli na:
Revizija: direktor Pošte Slovenije Kokot nastavljen kljub pomanjkanju vodstvenih izkušenj - bil pa je član SDS

Tomaž Kokot - Foto: Pošta Slovenije

Neodvisna revizija, ki jo je pri odvetniški pisarni Ulčar naročil Slovenski državni holding (SDH), naj bi pokazala, da nadzorni svet Pošte Slovenije ni ravnal s potrebno skrbnostjo v nekaterih korakih postopka imenovanja generalnega direktorja omenjene državne družbe Tomaža Kokota, poroča spletni portal N1.

O domnevno spornem imenovanju Kokota na vrh Pošte Slovenije bodo danes razpravljali nadzorniki SDH, spletni portal pa navaja, da naj bi bile po ugotovitvah revizije sporne njegove izkušnje oz. domnevno izpolnjevanje pogoja glede vodstvenih izkušenj. Pravila družbe namreč določajo, da mora imeti generalni direktor najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih ali v organih velike družbe.

Na SDH so za N1 potrdili samo, da so neodvisno preverili, ali so bili postopki izpeljani strokovno ter v skladu z zakoni in internimi akti družbe, sicer pa bodo zadevo komentirali po obravnavi na nadzornem svetu. Na Pošti Slovenije pravijo, da z revizijo niso seznanjeni.

Pošta je za pomoč pri izbiri generalnega direktorja s polnim mandatom najela podjetje Competo. Ta je našla Kokota, ki je bil takrat vršilec dolžnosti direktorja Pošte Slovenije, in še dva, kot je poročal portal Necenzurirano, "prijateljska" kandidata. Nato je Competo ocenil, da Kokot izpolnjuje formalne pogoje, nadzorni svet pod vodstvom Ervina Renka pa ga je imenoval 1. februarja letos.Vendar naj bi Kokotu manjkale potrebne delovne izkušnje. Od leta 2013 do maja lani je imel sicer odprt status samostojnega podjetnika, po poročanju Financ naj bi v življenjepisu navedel, da je bil od leta 2013 tudi izvršni direktor v družinskem podjetju FlawlessCode, a njegovo zastopanje podjetja ni zabeleženo v poslovnih registrih. Po neuradnih informacijah naj bi mu vodstvene izkušnje priznali, ker je od leta 2017 vodil svet zavoda Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, kar pa naj bi bilo sporno, ker ta organ opravlja nadzorne in ne vodstvenih nalog.

Nadzorni svet Pošte Slovenije je Kokota za generalnega direktorja imenoval 1. februarja, a je postopek iskanja direktorja trajal vse od maja lani. Po poročanju medijev naj bi se za njegovo imenovanje zavzemala predvsem takrat največja vladna stranka SDS, nenazadnje je bil Kokot občinski svetnik stranke v občini Poljčane in njihov nekdanji županski kandidat.

Njegovemu imenovanju naj bi nasprotovala takratna člana nadzornega sveta Pošte Franci Mihelič in Aleš Buležan, ki naj bi sodila v kvoto NSi oziroma DeSUS, a sta oba lansko poletje odstopila. V času postopkov v zvezi z imenovanjem novega generalnega direktorja je SDH nedovoljene pritiske prijavil nadzornik Matjaž Fortič, ki je sodil v kvoto stranke SMC. Ker naj ne bi soglašal z imenovanjem Kokota, naj bi generalni sekretar omenjene stranke Miha Rebolj od njega zahteval, da odstopi.