severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Renata Brunskole tretja podpredsednica DZ, Robert Horvat bo kot poslanec zamenjal Janšo

Deli na:

Poslanci so na današnji izredni seji za tretjo podpredsednico DZ na tajnem glasovanju izvolili Renato Brunskole iz Pozitivne Slovenije, ki jo je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem (Pozitivna Slovenija). Predsednika SDS Janeza Janšo pa bo, kot so tudi potrdili poslanci, v poslanskih klopeh zamenjal Robert Hrovat.

Položaj enega od treh podpredsednikov DZ po poslovniku pripada največji opozicijski stranki. Kot je v imenu predlagateljev kandidature Brunskoletove pojasnil Möderndorfer, je glede na to, da je koalicijska pogodba podpisana in da "so jasni obrisi, kdo je koalicija in kdo opozicija", čas, "da na podpredsedniško mesto izvolijo še poslanca iz vrst največje opozicijske stranke".

Brunskoletova, ki je bila tudi metliška županja, je po njegovih besedah specialistka s področja poslovne ekonomije in zagotovo izkazuje potrebno znanje in sposobnost. Zato, kot pravi, verjamejo, da bo uspešno in odgovorno opravljala naloge podpredsednice DZ.
 
Poslanka Pozitivne Slovenije, ki je bila danes izvoljena s 74 glasovi za in petimi proti, se je po izvolitvi poslancem zahvalila za zaupanje. Še pred sejo pa je novinarjem povedala, da je h kandidaturi podala soglasje, kar zanjo predstavlja izziv in tudi odgovornost. Brunskoletova se tako pridružuje dosedanjima podpredsednikoma Jakobu Presečniku (SLS) in Ljudmili Novak (NSi).
 
Poslanci pa so pred tem tudi potrdili, da predsednika SDS Janeza Janšo v poslanskih klopeh zamenja Robert Hrovat, ki je delo poslanca opravljal tudi že v zadnjih dveh mandatih. Po sobotni izvolitvi predsednika SDS za mandatarja Janša namreč ne more več opravljati poslanske funkcije. Pravica do nadomeščanja Janše pripada naslednjemu kandidatu po vrstnem redu glede na dobljeno število glasov v četrti volilni enoti, torej Hrovatu. Hrovat je že podal izjavo, da je pripravljen to funkcijo ponovno opravljati in se je že pridružil poslancem na današnji seji.