evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rehn: Jasno je, da Slovenija ne bo potrebovala zunanje pomoči

Deli na:
Rehn: Jasno je, da Slovenija ne bo potrebovala zunanje pomoči

Foto: Reuters

Danes je jasno, da lahko Slovenija svoj finančni sistem sanira brez finančne pomoči evropskih partnerjev, je v odzivu na objavo izida pregledov slovenskih bank in ukrepov za sanacijo bančnega sistema zapisal evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

"To je dobra novica, ki kaže na izjemen pomen odločnega ukrepanja oblasti in dejstvo, da gospodarstvo v območju evra zdaj zanesljivo okreva," je še poudaril.

Ko je komisija pred osmimi meseci ugotovila čezmerna neravnovesja za slovensko gospodarstvo, sem izjavil, da je položaj še vedno obvladljiv, če bodo sledili takojšnji in odločni ukrepi politike. Številni izzivi še vedno ostajajo, vendar lahko z veseljem povem, da je ukrepanje vidno, je pojasnil komisar.

Rehn sedaj z zanimanjem pričakuje učinkovito izvajanje strategije za sanacijo in posodobitev bančnega sektorja, ki so jo danes predstavili slovenski organi. "To je prepričljiv in odločen odziv na enega od ključnih izzivov države," je ocenil.

Ob tem je komisar opozoril, da je pomembno, da Slovenija še naprej izvaja obsežne gospodarske reforme. Predvsem mora izboljšati upravljanje podjetij, izvesti privatizacijo in uvesti zakonodajne reforme za izboljšanje poslovnega okolja.



"Takojšen in odločen napredek na vseh teh področjih bo nujen za povrnitev zaupanja, povečanje naložb ter ustvarjanje razmer za trajnostno rast in več delovnih mest. Komisija bo v sodelovanju s slovenskimi oblastmi še naprej pozorno spremljala izvajanje ustreznih politik," je poudaril.

Komisar sicer pozdravlja današnjo objavo neodvisne ocene stanja in odpornosti slovenskega bančnega sektorja, saj je bila po mnenju EU ta ocena za Slovenijo nujna za ukrepanje v zvezi z odpravo čezmernih makroekonomskih neravnovesij.

Ocena, ki so jo izvedla štiri vodilna zunanja svetovalna podjetja v roku, ki ga je določil Svet EU, in na podlagi verodostojne metodologije, je po Rehnovih besedah prinesla zanesljive rezultate.

Postopek je bil po njegovih besedah izveden v tesnem sodelovanju z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Evropskim bančnim organom.