pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rdeča nomenklatura na pogrebu: Kučan, Janković, Aksentijević in drugi so se poslovili od od Ljuba Bavcona

Deli na:
Rdeča nomenklatura na pogrebu: Kučan, Janković, Aksentijević in drugi so se poslovili od  od Ljuba Bavcona

Ljubljanski župan Zoran Janković, 93-letni Ivan Janez Winkler, nekdanji načelnik ljubljanske policije, in nekdanji predsednik države Milan Kučan, na pogrebu Ljuba Bavcona. - Foto: Primož Lavre

V 97. letu starosti je umrl dr. Ljubo Bavcon, strokovnjak za kazensko pravo, rojen 19. maja 1924 v Ljubljani. Pogrebna slovesnost s partizanskimi prapori, prepevanjem partizanskih pesmi in z govoroma predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijanom Križmanom ter dr. Alenke Šelih v imenu Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je bila 14. oktobra na Pokopališču Žale, kjer so se od zaslužnega profesorja in častnega občana ljubljanske mestne občine poslovili predvsem njegovi stanovski kolegi.

V manjši množici, ki se je 14. oktobra ob 12. uri udeležila kratke pogrebne slovesnosti za pokojnim dr. Ljubom Bavconom sta bila opazna ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji predsednik Milan Kučan.

V kakšni podobi ostaja v spominu dr. Ljubo Bavcon, smo vprašali Matevža Krivica, nekdanjega ustavnega sodnika iz prve sestave Ustavnega sodišča RS (1991-1998), znanega tudi po udejstvovanju v odboru za varstvo človekovih pravic, ustanovljenem ob procesu proti četverici (Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasić in Franci Zavrl) leta 1988. Takrat je pod vodstvom dr. Bavcona ločeno deloval še svet za varstvo človekovih pravic pri tedanji Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL).


Da naj bi dr. Bavcon opravičeval izvrševalce izvensodnih pobojev in montiranih procesov, je za Damijana Florjančiča, predsednika Vrhovnega sodišča RS, krivična trditev, nekdanji predsednik RS Milan Kučan pa je na to odvrnil: »To, kar pravite, je zame novo.«

Med ostre kritike ravnanja dr. Bavcona sodita njegova nekdanja kolega na pravni fakulteti, zaslužni profesor ustavnega prava dr. Rudi Kocjančič in nekdanji evropski sodnik za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič. Dr. Kocjančič je ob 65. obletnici zadnjih dachauskih procesov v Reporterju že pred nekaj leti objavil daljši prispevek, v katerem je Bavcona označil za varuha izbrisa spomina na morilce taboriščnikov iz Dachaua. Kako je dr. Bavcona predstavila dr. Alenka Šilih v imenu Pravne fakultete Univerze v Ljubljani?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24