Žan Serčič - Media Center-203 Svet24.si

Foto: (Pre)drzni princ romantike spet povzročil ...

telefon, telefoniranje, pogovor, upokojenec, mobitel Svet24.si

72-letnik od varuške zahteval gole fotografije

885891_1698149615-snezic2-16981495925 Necenzurirano

Janša je lagal: s Snežičem sta v rednih stikih

klakocar golob m24 mv Reporter.si

Glavobol za Goloba: »drama queen« Urška ...

kopitar Ekipa24.si

Kopitar in holivudski uvod v tekmo: Slovenec, ...

Suzana Žan Njena.si

Je Suzana vedela, da Žana doma čaka simpatija?

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razpis za direktorja Radia Slovenija farsa? Želi novi šef RTV Martič na ključne funkcije pripeljati svoje ljudi?

Deli na:
Razpis za direktorja Radia Slovenija farsa? Želi novi šef RTV Martič na ključne funkcije pripeljati svoje ljudi?

Zakulisno dogovarjanje: predsednik uprave RTVS Zvezdan Martič naj bi si za direktorico radia želel Darjo Groznik. - Foto: M24/Sašo Radej

Razpisni postopek za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin je ponovljen, saj je razpisna komisija na RTV Slovenija ugotovila, da je več prijavljenih kandidatov oddalo nepopolne prijave.

Med razpisnimi pogoji je namreč tudi ta, da mora biti potrdilo o izobrazbi originalno oziroma ustrezno overjeno, sklepanje prijavljenih iz vrst zaposlenih na RTV, da zadošča že kopija diplome v njihovi personalni mapi, pa se je izkazalo za prehitro.

Šest prijav je prispelo za direktorja TV Slovenija, štiri za direktorja Radia Slovenija in trije za mesto direktorja za digitalne vsebine. Nekatere imena prijavljenih so znana. Na razpis za direktorja Radia Slovenija sta prijave oddala aktualni v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular ter radijska novinarka in nekdanja urednica Darja Groznik.

Ksenija Horvat, televizijska novinarka in voditeljica, bi bila rada direktorica TV Slovenija, za direktorica digitalnih vsebin pa se poleg nekdanje direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak poteguje v. d. vodje spletnega portala Multimedijskega centra Kaja Jakopič. Za vsa tri mesta naj bi prijavo podal tudi nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough.

Martič se je torej že odločil za Groznikovo, še preden bi se soočili pogledi kandidatov na vizijo vodenja Radia Slovenija in njihovo do zdaj opravljeno delo.

Še preden je razpisna komisija odprla pošto s prijavami, je Darja Groznik za Večer izjavila, da ima podporo predsednika uprave Zvezdana Martiča. »Imam veliko idej, o katerih razpravljam tudi z Martičem. Imam njegovo podporo. Radio je v dobri kondiciji, vendar obstaja veliko prostora za izboljšave tudi na področju zadovoljstva med zaposlenimi.«

Groznikova je s to izjavo razkrila zakulisno dogovarjanje s predsednikom uprave, ki skupaj s še tremi člani uprave (ob izenačenem »izidu« odloča njegov glas) kandidate oziroma kandidatke predlaga v imenovanje programskemu svetu. Martič se je torej že odločil za Groznikovo, še preden bi se soočili pogledi kandidatov na vizijo vodenja Radia Slovenija in njihovo do zdaj opravljeno delo.

»Če objavljeno drži, se kadrovanje, kjer so razpisi in postopki samo pesek v oči, kar smo tolikokrat videli v zadnjih treh letih, očitno nadaljuje,« je za portal Siol zaplet komentiral v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular, ki napoveduje vnovično prijavo. Nadaljuje se torej stara praksa, zoper katero so pred stavbo javne RTV glasno protestirali in so bili javni razpisi le farsa.

Predsednik uprave Martič očitno želi v svojo ožjo ekipo pripeljati svoje ljudi. Na radiu vedo povedati, da Štular z Martićem ni v osebnem konfliktu. Vsi direktorski mandati so štiriletni. Kandidati morajo imeti najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oziroma dejavnostih, povezanih z javnimi glasili.

Poznati morajo problematiko RTV-dejavnosti in imeti organizacijske in vodstvene sposobnosti. Zahteva se univerzitetna izobrazba in aktivno znanje najmanj enega svetovnega jezika. Kandidati ne smejo biti funkcionarji katere od političnih strank.