stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razočaranje nad dogovorom

Deli na:

Če je ves dosežek v petek sklenjenega dogovora predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške v vsebini pisma, ki ga je predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor v petek poslala švedskemu predsedstvu EU, smo lahko globoko razočarani, je dogovor komentiral predsednik SDS Janez Janša, ki se je danes mudil na Obali.

Če je ves dosežek v petek sklenjenega dogovora predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške v vsebini pisma, ki ga je predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor v petek poslala švedskemu predsedstvu EU, smo lahko globoko razočarani, je dogovor komentiral predsednik SDS Janez Janša, ki se je danes mudil na Obali.

Čeprav je Janša dejal, da bi, kar se pogovorov med Hrvaško in Slovenijo tiče, "težko zanikal dobre namene sedanje slovenske vlade", se obenem sprašuje, "čemu sploh blokada in dvigovanja pričakovanj javnosti, če je Slovenija blokado opustila, ne da bi se karkoli bistveno spremenilo".

Janša je izrazil upanje, da je vlada "poleg hrvaškega pisma s hrvaške strani dobila trdnejše garancije, da se bo mejno vprašanje reševalo pospešeno in tudi rešilo v določeni smeri". "V kolikor garancij ni, lahko rečem le, da nismo naredili koraka naprej," je dejal Janša.

Po mnenju Janše bi to pomenilo veliko škodo, predvsem zato, ker sta bili v zadnjem letu razpuščeni "komisiji mednarodno-pravnih strokovnjakov, ki sta iskali rešitve na podlagi v Sloveniji soglasno dogovorjenih kriterijev, vključno z načelom pravičnosti". Slovenija bi, je še dejal Janša, na ta način izgubila tudi velik del kredibilnosti, kajti blokad ni mogoče ponovno postavljati, "sicer bomo izpadli popolnoma neresno".

Kot je še dejal Janša, tudi v primeru, da bi obstajala zaveza, da bo Hrvaška v pogajanjih sledila Rehnovemu predlogu, stvari to še ne rešuje. Rehnov predlog sam po sebi Sloveniji namreč ne nudi dovolj garancij, poleg tega pa tudi ni naletel na soglasje, je opozoril Janša. "Problematičen je bil predvsem, ker je opuščal uporabo načela pravičnosti," je o njem dejal Janša.

Janša je tudi zanikal, da bi bil o vsebini pisma obveščen, čeprav ga je, kot je dejal, pretekli teden predsednik vlade Borut Pahor telefonsko obvestil, da "hrvaška vlada obravnava nek dokument, na podlagi katerega bi bilo mogoče začeti s pogovori o odpravljanju blokade".

"Dejal sem mu, da v skladu s prakso iz prejšnjih mandatov pričakujem posvetovanje parlamentarnih strank. Same vsebine mi po telefonu ni predstavil, niti mi ni povedal, da bo Kosorjeva prihodnji dan v Ljubljani in bo do dogovora že prišlo," je o pogovorih s Pahorjem še dejal Janša.

Po njegovih besedah je šlo pri sklepanju sporazuma "za prakso, ki je drugačna od standardov, ki so se uveljavili v času od osamosvojitve", saj da bi bilo o tako pomembnih odločitvah potrebno doseči politični konsenz.

Kot je še dejal, bodo v stranki v prihodnosti o vsebini predloga skušali dobiti dodatne informacije. O podpori morebitnem referendumu pa je Janša dejal, da je o tem nesmiselno govoriti, dokler "ni na mizi predloga pogajalskega okvira, o katerem pa se predsednika obeh vlad še nista dogovorila".

"Dogovorila sta se le, da se pogajanje o tem nadaljuje, Slovenija pa bo umaknila blokado že samo zato, da se pogajanja nadaljujejo. Izgleda tako, kot da bi mi vstopali v Evropsko unijo," je še pojasnil Janša. Kot je še dejal, bi Hrvaška, če bi Slovenija nadaljevala po poti, ki je bila zastavljena na Bledu, "na koncu morala pristati na načelo pravičnosti". "Bojim se, da bomo še nekaj časa popravljali škodo," je zaključil Janša.