Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razočarani nad interventnim zakonom razočarali Počivalška

Deli na:
Razočarani nad interventnim zakonom razočarali Počivalška

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo. - Foto: Bobo

Gospodarskega mninistra Zdravka Počivalška so očitki nekaterih deležnikov iz turizma na predlog interventnega zakona za turizem, ki ga je v četrtek potrdila vlada, razočarali. "Razočaran sem nad nezadovoljstvom, ki ga širijo nekateri v panogi. Vem, da je večina branže zadovoljna," se je odzval ob robu današnjega obiska na Brežiškem.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer ocenil, da je treba biti ob očitkih, da zakon ne vključuje ključnih ukrepov za obstanek prizadetih podjetij oz. povračila nadomestil za čakanje in enkratnega dodatka za gostinstvo in turizem, pošten, saj je vlada z osmimi protikoronskimi paketi sprejela ukrepe, s katerimi so slovenskemu gospodarstvu omogočili skoraj šest milijard evrov nadomestil.

Od tega je bilo do zdaj realiziranih tri milijarde, konkretno za turistično panogo, ki je bila z epidemijo prva in najbolj prizadeta, pa so do zdaj izplačali 705 milijonov evrov. Navedel je ukrepe, kot so čakanje na delo, univerzalni temeljni dohodek, delno povračilo fiksnih stroškov in nadomestilo za karanteno.

Navedel je tudi dozdajšnje ukrepe pomoči podjetjem in opozoril, da vsi veljajo še do konca junija. Ker so se v zadnjem zakonu dogovorili za novih 243 milijonov evrov, bo turizem po njegovih besedah dobil skupaj skoraj milijardo evrov, "zato moram povedati, da sem razočaran nad nezadovoljstvom, ki ga širijo nekateri".


O letošnji turistični sezoni je dejal, da sam sezone ne more napovedovati. Če pa bodo naredili vse, "da bomo imeli še naprej odgovoren odnos do zdravja", potem je prepričan, da bodo drugo polovico leta "oddelali bolje" kot lani.

"Pogoj za to, da lahko napovedujemo boljšo prihodnost ne samo za turizem, ampak za celotno slovensko gospodarstvo, je, da smo do zdravja odgovorni, da se v čim večjem številu cepimo ter zagotovimo normalno in zdravo poslovanje industriji in pa tudi bivanje gostom v slovenskih turističnih kapacitetah," je še dejal Počivalšek.

Minister je sicer danes med obiskom Občine Brežice z županom Ivanom Molanom sodeloval na okrogli mizi, kjer sta s predstavniki tamkajšnjih najprodornejših podjetij govorila o razmerah na področju podjetništva, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19. S podjetniki sta tudi izmenjala poglede za naprej.

V nadaljevanju obiska sta obiskala tehnološko sodobno opremljeni "tovarni prihodnosti" družbe TPV Automotive in Kovis v Industrijsko poslovni coni Brezina, kot zgleden primer na področju turizma pa še družinsko podjetje Terme Paradiso v Dobovi.