Revija Reporter
Slovenija

Razkrivamo: spolnega nadlegovanja mladoletnic osumljeni gorenjski ravnatelj je bil aktiven v SDS

M. M.
17 5.253

20. avg. 2023 15:12 Osveženo: 15:31 / 20. 8. 2023

Deli na:

Nekdanji ravnatelj in športnik Robert Kerštanj, na fotografiji iz leta 2018, je v policijski preiskavi zaradi suma spolnega nadlegovanja mladoletnice

Mediaspeed

Robert Kerštanj, že bivši ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca Jesenice, je po poročanju časnika Dnevnik v policijski preiskavi, ker naj bi naj bi spolno napadel več mladoletnih deklet. Kerštanj, sicer tudi nekdanji vrhunski smučarski tekač in reprezentant Slovenije, je bil vsaj še pred leti aktiven v SDS: bil je občinski svetnik v Kranjski gori in zmagoval je na športnih igrah stranke.

O aferi je ta teden prvi poročal Dnevnik, nato pa so drugi mediji razkrili, da je obtoženi ravnatelj Kerštajn. Osumljen je, da je spolno napadel več mladoletnih deklet, policija pa razne potrditve preiskave podrobnosti ni razkrila.

Kerštajn je bil sicer že od leta 1995, ko je končal športno kariero, zaposlen v prosveti – tega leta je začel delati kot profesor športne vzgoje na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice, vmes je bil leto dni (2000-2001) tudi glavni trener mladinske reprezentance Slovenije v smučarskem teku in pomočnik trenerja članske reprezentance Slovenije v smučarskem teku na Smučarski zvezi Slovenije. Od leta 2008 dalje pa do tega tedna je bil ravnatelj na jeseniški OŠ Prežihovega Voranca.

Zdaj na dan prihajajo izkušnje njegovih nekdanjih sotekmovalk in varovank. Dnevnik med drugim prenaša izjavo mame ene od nekdanjih tekačic: »Hči se nama je z možem v solzah zaupala, da se je vse skupaj začelo z opolzkimi besedami, potem je nadaljeval z otipavanjem. Dolgo je bila nemočna, to je bil vendarle njen trener. Nekega dne, ko jo je pripeljal domov z reprezentančnih priprav in sem videla, da je hči razburjena, sem ga poklicala k sebi in mu povedala, kar mu gre. Po besnem odzivu pred domačo hišo sva se z možem odpeljala naravnost na Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in se zaupala takratnemu tekaškemu vodstvu. Niso nama verjeli, prav tako kljub najini prošnji niso sprožili nikakršnega postopka.«

Kerštajn ni bil aktiven le v športu in šolstvu, podal se je tudi v politiko. V mandatu 2010-2014 je bil občinski svetnik stranke SDS v Kranjski gori, na spletu pa je moč najti rezultate zimskih športnih iger SDS leta 2013, na katerih je Kerštajn tekmoval in tudi zmagal v tek na smučeh (moški do 50 let).