Revija Reporter
Slovenija

Razkrivamo: razvpiti Rok Snežič naj bi z jahto plul med Portorožem in Neumom; po policijski preiskavi je doktor davčnih utaj poniknil

Nenad Glücks
7 8.932

1. maj. 2021 6:26 Osveženo: 6:35 / 01. 5. 2021

Deli na:

Rok Snežič

Mediaspeed

Na tožilstvu in policiji niso obrazložili, kakšen je trenutno status Roka Snežiča v preiskavi, policijski viri pa so nam sporočili, da naj bi se še vedno gibal na relaciji Slovenija- BiH.

Pred dvema mesecema so mediji poročali o veliki mednarodni kriminalistični akciji zoper osumljence za zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Skupaj je bilo kar 28 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Koper, prav tako v Banja Luki v BiH (Republika Srbska). Med 19-imi preiskovanci Nacionalnega preiskovalnega urada je tudi razvpiti davčni svetovalec Rok Snežič. Pa tudi državljanka BiH Dijana Đuđić znana iz afere s posojilom stranki SDS. Nobena oseba ni bila pridržana. Snežič se je sicer v preteklosti v medijih predstavljal kot davčni svetovalec sedanje vlade.

Zaradi zapisov v medijih, da naj bi ga o preiskavah predhodno obvestila vodja NPU Petra Grah Lazar, je slednja tedaj pojasnila, da se je ravno zaradi očitkov o poznanstvu s Snežičem predhodno izločila iz teh postopkov. Zato, da ji nihče ne bi mogel očitati vpliva na predkazenski postopek, uhajanja informacij ali drugih neutemeljenih zadev, ki se pojavljajo v javnosti. O izločitvi je bilo seznanjeno specializirano državno tožilstvo. Lazarjeva je zatrdila, da sta zgolj znanca iz mladosti, saj sta približno enake starosti in oba prihajata iz Maribora.

Od tedaj ni znano, kakšen je dejansko status Snežiča v (pred)kazenskem postopku. Kje se nahaja, je morda na begu, je za njim izdana tiralica, je bil odrejen pripor? Bosanski mediji so že konec lanskega leta poročali, da so Snežiču (posloval je v Banja Luki) oblasti v BiH prepovedale vstop v državo, ker naj bi predstavljal "grožnjo nacionalni in gospodarski varnosti države«. Znano je, da je Slovence nagovarjal k odpiranju podjetij v BiH iz razloga »davčne optimizacije«.

Iz naših policijskih virov smo izvedeli, da naj bi se kljub prepovedi vstopa v BiH še vedno gibal med obema državama. Menda celo z jahto na relaciji Portorož-Neum (edini izhod BiH na morje), s čimer bi se izognil kontroli na mejnih prehodih.

Na Specializiranem državnem tožilstvu, ki usmerja preiskavo v tej zadevi, so nam na vprašanja o trenutnem statusu Snežiča v preiskavi sporočili, da »je zadeva, o kateri povprašujete, v fazi predkazenskega postopka. Zato vam zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov več informacij, razen tega, da nihče izmed osumljenih ni v priporu, ne moremo posredovati«. Na policiji podobno pravijo, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati odgovorov.

Na kratko se je odzval tudi sam Snežič oziroma z njim povezana oseba. Na naslov firme Snežič davčni inženiring iz Maribora (lastnica je njegova žena Klavdija Snežič) smo poslali vprašanje, kako komentira navedbe o nezakonitem prehajanju meje med Slovenijo in BiH po morski poti. Prejeli smo odgovor, da se »Snežič v BiH vozi s podmornico«.