pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Razkrinkani ruski vohun kot novinar več let deloval v Sloveniji, intervjuval tudi Šarca

Deli na:
Razkrinkani ruski vohun kot novinar več let deloval v Sloveniji, intervjuval tudi Šarca

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay/Roberto Lee Cortes

Domnevni ruski vohun, ki so mu v Avstriji aprila ukazali, naj zapusti državo, je pred tem pod krinko novinarja več let neopaženo deloval v Sloveniji, danes poroča Dnevnik. Šlo naj bi za Ivana Popova, ki je v Slovenijo domnevno prišel v času predčasnih volitev v državni zbor leta 2018.

V Sloveniji naj bi Popov več let deloval pod krinko dopisnika ruske tiskovne agencije Tass in se postopoma približal slovenskemu političnemu vrhu. Med drugim je leta 2019 opravil daljši intervju s takratnim premierjem in aktualnim obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, preden je ta odšel na obisk v Moskvo.

Leta 2023 naj bi odšel na delo v Avstrijo, kjer pa ga je - sicer anonimno - kot obveščevalca ruske zunanje obveščevalne službe SVR najprej razkrinkal tednik Falter.

Kasneje naj bi se s sodelavko poskušal akreditirati za tiskovno konferenco ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Dunaju, pri čemer so ga avstrijski varnostni organi podrobneje preverili in razkrinkali.

Konec aprila so mu odvzeli akreditacijo in dovoljenje za bivanje ter mu ukazali, da v dveh tednih zapusti Avstrijo, o čemer je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Državo naj bi sicer zapustil šele 7. junija.

Ruske oblasti so v odziv odvzele akreditacijo novinarki javne avstrijske radiotelevizije ORF Marii Knips-Witting in jo pozvale, naj zapusti Rusijo. Da gre za povračilen ukrep, je potrdilo rusko zunanje ministrstvo.

Kot piše Dnevnik, zaenkrat ni jasno, kdaj so bili slovenski organi uradno obveščeni o tem, da naj bi bil dopisnik agencije Tass pravzaprav agent SVR. Prav tako ni znano, ali so izdali varnostno oceno o njem, in če da, kakšna je ta bila.