Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

1719350996-mm2-7994-1719350948316 Necenzurirano

Noč, ko smo postali veliki #komentar

tek upravna enota1 Reporter.si

Grozljivo poniževanje državljanov: olimpijski ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

slovenija euro 2024 veselje Ekipa24.si

Zdaj je jasno, s kom in kdaj bodo Slovenci napadli...

Svet

Grško obalno stražo obtožujejo, da meče migrante v Sredozemsko morje

Deli na:
Grško obalno stražo obtožujejo, da meče migrante v Sredozemsko morje

Med prečkanjem Sredozemskega morja je življenje izgubilo že ogromno migrantov. - Foto: Profimedia

Grška obalna straža naj bi bila v treh letih odgovorna za smrti več deset migrantov v Sredozemskem morju, razkriva britanski BBC danes v svoji preiskavi domnevnih nezakonitosti s strani grških oblasti. Med njimi naj bi obalna straža najmanj devet migrantov namerno vrgla v morje. Grška obalna straža očitke zavrača.

Grško vlado že dolgo obtožujejo prisilnega vračanja migrantov nazaj v Turčijo, od koder so prišli, kar je po mednarodnem pravu nezakonito. BBC pa je sedaj prvič izračunal število incidentov, v katerih naj bi do smrtnih žrtev prišlo zaradi dejanj grške obalne straže. Svoje ugotovitve so utemeljili na pogovorih z nevladnimi organizacijami, turško obalno stražo, pričami in lokalnimi mediji.

Grška obalna straža je zavrnila vse očitke nezakonitih dejavnosti.

BBC je sicer analiziral 15 incidentov, ki so se zgodili med letoma 2020 in 2023, umrlo pa je najmanj 43 migrantov. V petih primerih so migranti dejali, da so jih predstavniki grških oblasti vrgli v morje, čeprav so nekateri že uspeli doseči grške otoke. V več drugih primerih pa so predstavniki grških oblasti namestili migrante sredi odprtega morja v napihljive čolne brez motorja, ki so pogosto začeli spuščati.


Grška zakonodaja omogoča vsem migrantom, ki želijo zaprositi za azil, da prošnjo vložijo na več otokih v posebnih registracijskih centrih. Vendar je več intervjuvancev za BBC reklo, da so jih grške oblasti prijele, preden so uspeli doseči te centre. Pogosto so jih prijeli moški, ki so delovali pod krinko in so bili zamaskirani, ter jih prisilili, da so zapustili grško ozemlje in vode.

Med drugim je BBC nekdanjemu višjemu predstavniku grške obalne straže pokazal posnetek, kako je obalna straža na svoj krov dala 12 ljudi, ki jih je nato zapustila na gumenjaku sredi morja. Nekdanji predstavnik obalne straže v intervjuju sicer ni želel ugibati, kaj se vidi na posnetku. Med premorom med snemanjem intervjuja pa je v grščini dejal, da je to očitno nezakonito in mednarodni zločin ter se čudil, zakaj so to delali podnevi.

Organizacije s področja človekovih pravic domnevajo, da je bilo na tisoče ljudi, ki so iskali azil v Evropi, nezakonito prisiljenih vrniti se iz Grčije v Turčijo, pri čemer jim je bila odvzeta pravica do iskanja azila, ki je določena v mednarodnem pravu in pravu EU.

Grčija je za številne migrante vstopna točka v Evropsko unijo. Lani je v EU preko morja prispelo 263.048 migrantov, od tega 41.561 v Grčijo.