Revija Reporter
Slovenija

Raziskava Valicona: Parlamentarne stranke bi lahko vse prišle v DZ, od ostalih pa verjetno le Šarec

Reporter

25. apr. 2018 17:02 Osveženo: 17:03 / 25. 4. 2018

Deli na:

Zbor članov in članic stranke Lista Marjana Sarca.

Bobo

Rezultati raziskave Politikon, ki na velikih vzorcih spremlja volilni sentiment kažejo, da bodo bodoči parlament, navkljub velikemu številu novih strank in morebitnih povratnic, sestavljale bolj ali manj iste stranke kot v aktualnem sklicu, pravijo v družbi Valicon.

Raziskava je v aprilu zaznala občuten upad podpore Listi Marjana Šarca, medtem ko parlamentarne stranke ohranjajo ali povečujejo svojo prednost.

Vseh sedem parlamentarnih strank ima stabilno podporo, ki narašča z verjetnostjo udeležbe volivcev, izpostavljajo avtorji raziskave. Nasprotno naj bi veljalo za novince, saj je pri večini izražena podpora med predvidenimi udeleženci volitev nižja kot med vsemi anketiranci.

Prehodu v zadnjih dneh pred volitvami so bili odločilni v letih 2008 in 2011, nekaj podobnega pa se lahko zgodi tudi letos, pravijo v Valiconu.

Raziskava napoveduje višjo volilno udeležbo kot leta 2014, trenutna napoved je okoli 60 odstotkov (leta 2014 je bila 51,7-odstotna). Za vstop v parlament naj bi bilo tako potrebno zbrati več kot 40.000 glasov (leta 2014 je bilo dovolj nekaj čez 35.000).

Velika izenačenost na vrhu, ki se je sicer v aprilu iz treh skrčila na dve stranki, zelo spominja na leti 2008 in 2011, še posebej na leto 2008, ko sta se za vrh borili isti stranki, izpostavljajo v Valiconu. "Tedaj je v zadnjih dnevih prišlo do prehajanja volivcev na levi sredini h kasnejši zmagovalki, medtem ko to do takrat v anketah vodilni stranki, ni uspelo v takšni meri. Odločalo in odločilo je torej nekaj tisoč volivcev, podoben scenarij razvoja dogodkov lahko pričakujemo tudi letos."

Med strankami, ki naj bi se skoraj zagotovo uvrstile v Državni zbor, so vse parlamentarne stranke in Lista Marjana Šarca. Stranka Alenke Bratušek je sicer trenutno še pod pragom, a naj bi ga prestopila že v maju, napoveduje Valicon.

"O zmagovalcu je nemogoče govoriti. Če bodo ostala razmerja takšna, kot so sedaj, bodo zmagovalca odločili zvesti in disciplinirani volivci, ki bodo realizirali svojo namero udeležbe na eni, ter taktični volivci, ki bodo v zadnjih dnevih prehajali od svoje iskrene izbire k enemu ali drugemu kandidatu za zmago (ali za vstop v parlament), na drugi strani," pravijo avtorji raziskave.

Valicon med stranke z manjšo verjetnostjo uspeha, a z možnostjo presenečenja, uvrščamo pet "starih" in štiri nove stranke, to so SNS, ZL-DSD, PS, SLS in PIRATI kot "stare" stranke, ter LNBP, ZELENI-LAČ, ZD in DD, kot nove stranke. PS naj bi v primeru, da bi kot nosilec liste ali kot glavni predstavnik te stranke nastopil Zoran Janković, skoraj zagotovo prestopila prag ali posegla celo višje.

Aprilska anketa Valicona je najvišjo podporo namerila SD (18 odstotkov) in SDS (17,1 odstotka), sledita jima LMŠ (11,5 odstotka) in SMC (10 odstotkov).