pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Raiffeisen banka toži Nadškofijo Maribor za 7,6 milijona evrov

Deli na:
Raiffeisen banka toži Nadškofijo Maribor za 7,6 milijona evrov

Foto: Reuters

Raiffeisen banka toži Nadškofijo Maribor za 7,6 milijona evrov. Gre za obveznosti iz patronatske izjave, na podlagi katere je Gospodarstvo Rast prejelo kredit pri tej banki. Današnji poravnalni narok na Okrožnem sodišču v Mariboru ni bil zaključen, saj je po besedah sodnika še preveč odprtih vprašanj. Strani se bosta na sodišču spet sešli novembra.

Patronatska izjava predstavlja neke vrste poroštvo, s katero se je nadškofija leta 2009 zavezala, da bo zagotovila, da bo Gospodarstvo Rast vrnilo posojeni denar. Ker ne gre za tipično pravno jamstvo, je zastopnik Raiffeisen banke danes na sodišču prosil za dostop do internega prava nadškofije, da bo lahko po njegovi preučitvi dodatno utemeljil svoj zahtevek.

Razjasniti bo treba tudi, kdo je bil v času podpisa patronatske izjave zakoniti zastopnik nadškofije. Izjavo sta namreč podpisala nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec in tedanji predsednik uprave Gospodarstva Rast Dušan Zazijal. S tem namenom je pooblaščenec mariborske nadškofije Matej Pirih predlagal, da se med drugim kot priči zasliši nekdanja škofa Franca Krambergerja in Antona Stresa.

Pirih je tudi izpostavil, da so še vedno v teku pogajanja med nadškofijo in bankami upnicami, tudi Raiffeisen banko. "Obstaja resna možnost sklenitve ustreznega dogovora, zato morebiti odločitev sodišča v tem postopku ne bo potrebna."

Nadškofija je bila klicana na Okrožno sodišče v Mariboru že v torek v tožbi Abanke, ki od nadškofije zahteva okoli 360.000 evrov nepoplačanega posojila. Pirih v tem primeru po poročanju časnika Večer ne oporeka plačilu 340.000 evrov zapadle glavnice, ne strinja pa se z izračunom zamudnih obresti. Dolgovi naj bi se poplačali iz zastavljenih nepremičnih, saj drugih virov mariborska nadškofija naj ne bi imela.