Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rado Pezdir o udomačenju zloglasne italijanske 'Ndranghete v Sloveniji: To je zadnji alarm pred nepovratnim sestopom v kaos!

Deli na:
Rado Pezdir o udomačenju zloglasne italijanske 'Ndranghete v Sloveniji: To je zadnji alarm pred nepovratnim sestopom v kaos!

Rado Pezdir - Foto: Primož Lavre

Najprej mi dovolite, da čestitam t. i. poštenim kriminalistom iz NPU. Ti čudoviti preiskovalci, ki v vseh teh letih niso bili sposobni preiskati glavnih kriminalnih zgodb iz bančnega podzemlja, so danes še vedno zaposleni v NPU.

Sicer bi morali sedeti po zaporih s svojimi banksterskimi prijateljčki, toda življenje jim je naklonjeno in sedaj lahko mirno nadaljujejo svoje koruptivne prakse. Še več, zdaj, ko je jasno, da je se je v Sloveniji zaredila še 'Ndrangheta, so se jim odprle povsem nove karierne priložnosti. Nekaj več kot 50 milijard evrov letno, kot jih po ocenah strokovnjakov obrne ta kriminalna združba, ni malo, poštenost pa tudi nekaj stane. Kot ekonomist tako lahko vsem tem vrhunskim t. i. poštenim kriminalistom z NPU samo svetujem, da se usmerijo tja, kjer je višji proračun, in zaključijo kariero tam, kamor spadajo – v naročju kriminala.

Toda nasvetu t. i. poštenim kriminalistom iz NPU ob rob se vprašajmo, kaj se v naši državi dejansko dogaja. Spomnimo, tako na tožilstvu kot v policiji s t. i. poštenimi kriminalisti NPU na čelu so nam vas čas zagotavljali, da je Slovenija pravna država, oboji pa, da so pri pregonu organiziranega kriminala izjemno učinkoviti. Potem pa, kot strela z jasnega, nacionalna televizija v sklopu poročanja o velikem procesu zoper pripadnike 'Ndranghete predvaja izjavo  direktorja protimafijskega preiskovalnega direktorata DIA Giuseppa Governale, da je ta kriminalna združba že udomačena v Sloveniji. Še več, Governale pojasni, da 'Ndrangheta prosperira tam, kjer je močna korupcija in kjer ni prave protimafijske zakonodaje in učinkovitega preprečevanja pranja denarja.

Pazite, te izjave ni dajal neki bizarni zmešanec, nepomembni preiskovalec ali teoretik zarote, temveč sam vrh institucije, ki se bori z organiziranim kriminalom. In te izjave se zložijo s tistim, kar že vemo o presečni množici med slovenskimi bančno-finančnimi posli in kriminalnim podzemljem. Slednjega ni malo, ampak kot običajno sta to NPU in tožilstvo kar spregledala. Račun pa je bil tokrat izdan.

Zdaj, leta 2020, se je mogoče zaradi te novice kdo zbudil iz trdega spanca in ugotovil, da so vsa ta leta sistemske korupcije in nedelovanja policije in tožilstva v državo privabila kriminalno združbo, katere prihodki na letni ravni presegajo domači BDP. Ampak kar je pomembnejše, to je zadnje opozorilo, ki ga mora razumeti vsaka državljanka in vsak državljan: zadeve so resne, nedelovanje ključnih institucij pri pregonu organiziranega kriminala pelje v popoln kriminalni kaos. To ni več vprašanje leve ali desne, partizanov ali domobrancev, to je čisto tehnično vprašanje, ali si kot družba želimo policijo in tožilstvo, ki omogočata razmere za delovanje pravne države ali 'Ndranghete.

'Ndrangheta bi si verjetno želela tožilca, kot je Jaka Brezigar, ki je zavrgel del primera Farrokh, vezan na pranje denarja in direktorja NPU Darka Majheniča, ki ni zmogel preiskati nobenega resnega presečnega primera med banksterji in kriminalnim podzemljem.

Sam razumem, da mi lep del slovenske javnosti enostavno noče verjeti, da so banksterji, iranska zgodba in druge nekaznovane transgresije posledica ničnega in sumljivo čudnega dela v obeh omenjenih institucijah, toda pri 'Ndrangheti bi vsi morali potegniti črto in se vprašati, kako naprej. Kajti 'Ndrangheta v državi pomeni problem, resen problem.  


Če ne drugega, bi se morali zagotovo vprašati, kako je mogoče, da superpreiskovalci in kralji etike, v katere se je zadnje desetletje zlil denar, svoje delo opravijo tako, da država postane predpražnik italijanskega kriminalnega združenja? In če bi se to vprašali, bi prišli vsi skupaj do konsenza, da tako ne gre več dalje, da je potrebno narediti resno, hitro in brutalno interno preiskavo in s tem zaključiti. Kajti če smo vsi skupaj iskreni, t. i. pošteni policisti in njihovi prijateljčki iz tožilstva očitno imajo čas za pisanje anonimk in zasipanjem medijev z informacijami, internimi spletkami, malo manj pa so navdušeni nad delom.

Dober glas seže v deveto vas, zato povsem verjamem, da si je 'Ndrangheta izbrala Slovenijo zaradi dveh razlogov: prvič, ker se finančne sheme, ki jih uporablja tudi ta združba, v Sloveniji ne sankcionirajo, in drugič, kot je povedal Governale, je sistem korumpiran. Oboje pa ima skupni imenovalec v (ne)delu NPU in tožilstva.

Toda tu je še ena lekcija. Večinski del medijev je povsem prepričal levi politični spekter (skupaj s petkovimi protestniki), da so sprejeli dikcijo o tem, da so se vprašanja, vezana na NPU, sprožila zaradi političnih motivov. S tem so t. i. pošteni kriminalisti NPU pridobili kredibilnost, ki so jo skupaj s tožilci zaradi ničnih rezultatov izgubili, in prišlo je do zamenjave tez. Levi spekter slovenske politike mora razumeti, da so bili v tem pogledu zavedeni in da so podprli gnile elemente, večinski mediji pa da so družbo spustili v nevarno področje, ko so zanikali pravo težavo in jo prelepili s političnim obližem.

Naj vam povem drugače: 'Ndrangheta bi si verjetno želela tožilca, kot je Jaka Brezigar, ki je zavrgel del primera Farrokh, vezan na pranje denarja in direktorja NPU Darka Majheniča, ki ni zmogel preiskati nobenega resnega presečnega primera med banksterji in kriminalnim podzemljem. To je okolje, v katerem so najhujši kriminalci najhujše očitno začeli prosperirati.

Torej? Zbudite se, to ni politična agenda, gre za to, ali bo država s svojimi institucijami postala plen za tako ogabno združbo, kot je 'Ndrangheta, ali pa bo resno pometla s korupcijo in nekompetentnostjo. 'Ndrangheta v Sloveniji je zato zadnji alarm pred nepovratnim sestopom v kaos.