Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

Slovenija

Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Deli na:
Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Foto: Profimedia

Pravo ime Gina Chiese oziroma Alda Fanellija je bilo Luigi Ernesto Ciccarelli. V Jugoslavijo je prišel kot kriminalec na begu, tu pa sta ga prevzela Kos in SDV.

Ko je v prvi polovici devetdesetih let preteklega stoletja v slovensko javnost udaril termin udbomafija, je nastal skorajda splošni konsenz, da gre za popolno norost. Na levem delu javnega mnenja je prevladala enoznačna interpretacija, da gre za parodični vrhunec desničarske paranoje, medtem ko je na desnem delu nastala rezerviranost v smislu, ali morda celotna zadeva ni šla predaleč, recimo v fantazijske podaljške razkrinkavanja rdečih struktur.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o ključni osebi »udbomafije«, dejanske naveze med italijansko mafijo in jugoslovansko SDV; o človeku stotih imen in državljanstev; o možaku, ki je živel kot klasičen lik iz gangsterskih filmov; o akcijah prebeglega mafiosa za jugoslovanske tajne službe; v katere umazane operacije Udbe je bil vpleten Chiesa; kako je mafioso za potrebe financiranja SDV tihotapil cigarete; kako so Igorju Bavčarju dostavili pomanjkljiv dosje o Chiesi; kako je omrežje miniralo kriminalistično preiskavo o igralniških poslih.

Loading...