pia zemljič Odkrito.si

Huda poškodba znane slovenske igralke

meghan markle Svet24.si

Oče Meghan Markle: Na svoji poroki je gostom dala...

novaandreja Petisvet.si

Astro nasveti: od 10.12. do 16.12.2018

saber Svet24.si

Umoril je 16-letno domačinko! Iščejo ga!

sneg, sani, termometer, zima Svet24.si

Če bodo padavine, bo snežilo! Vse je odvisno od ...

Sofia Richie Najstnica.si

Sofia Richie se bori z ljubosumjem

Jan Plestenjak Njena.si

Plestenjak s svojim pogledom sprožil gorečo ...

Slovenija

Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Deli na:
Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Foto: Profimedia

Pravo ime Gina Chiese oziroma Alda Fanellija je bilo Luigi Ernesto Ciccarelli. V Jugoslavijo je prišel kot kriminalec na begu, tu pa sta ga prevzela Kos in SDV.

Ko je v prvi polovici devetdesetih let preteklega stoletja v slovensko javnost udaril termin udbomafija, je nastal skorajda splošni konsenz, da gre za popolno norost. Na levem delu javnega mnenja je prevladala enoznačna interpretacija, da gre za parodični vrhunec desničarske paranoje, medtem ko je na desnem delu nastala rezerviranost v smislu, ali morda celotna zadeva ni šla predaleč, recimo v fantazijske podaljške razkrinkavanja rdečih struktur.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o ključni osebi »udbomafije«, dejanske naveze med italijansko mafijo in jugoslovansko SDV; o človeku stotih imen in državljanstev; o možaku, ki je živel kot klasičen lik iz gangsterskih filmov; o akcijah prebeglega mafiosa za jugoslovanske tajne službe; v katere umazane operacije Udbe je bil vpleten Chiesa; kako je mafioso za potrebe financiranja SDV tihotapil cigarete; kako so Igorju Bavčarju dostavili pomanjkljiv dosje o Chiesi; kako je omrežje miniralo kriminalistično preiskavo o igralniških poslih.