aljosa bagola prava Odkrito.si

Aljoša Bagola žaluje

slon Svet24.si

Tedenski horoskop: zadeva ni niti najmanj brezupna...

Louise Hay Petisvet

Louise Hay: Blagoslovite svoje račune

portugalska ladjica Svet24.si

Smrtonosno portugalsko ladjico opazili v Jadranu: ...

Lucila Solá_al pacino Svet24.si

FOTO: Ima novo! In to še enkrat mlajšo od njega

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

Marko Potrč in Lili Žagar Njena.si

Marko Potrč: 'Težko je priznati, a je konec …'

Slovenija

Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Deli na:
Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Foto: Profimedia

Pravo ime Gina Chiese oziroma Alda Fanellija je bilo Luigi Ernesto Ciccarelli. V Jugoslavijo je prišel kot kriminalec na begu, tu pa sta ga prevzela Kos in SDV.

Ko je v prvi polovici devetdesetih let preteklega stoletja v slovensko javnost udaril termin udbomafija, je nastal skorajda splošni konsenz, da gre za popolno norost. Na levem delu javnega mnenja je prevladala enoznačna interpretacija, da gre za parodični vrhunec desničarske paranoje, medtem ko je na desnem delu nastala rezerviranost v smislu, ali morda celotna zadeva ni šla predaleč, recimo v fantazijske podaljške razkrinkavanja rdečih struktur.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o ključni osebi »udbomafije«, dejanske naveze med italijansko mafijo in jugoslovansko SDV; o človeku stotih imen in državljanstev; o možaku, ki je živel kot klasičen lik iz gangsterskih filmov; o akcijah prebeglega mafiosa za jugoslovanske tajne službe; v katere umazane operacije Udbe je bil vpleten Chiesa; kako je mafioso za potrebe financiranja SDV tihotapil cigarete; kako so Igorju Bavčarju dostavili pomanjkljiv dosje o Chiesi; kako je omrežje miniralo kriminalistično preiskavo o igralniških poslih.