diana gomilsek Odkrito.si

Slovenska glasbenika na Krku kupila kar stanovanje...

kolinda grabar-kitarović, borut pahor Svet24.si

Kolinda tokrat v tesnem Borutovem objemu

kovanci Petisvet

Če najdete kovanec, pazite na ti dve stvari

Lidija Lenarčič, Vesna Petković Svet24.si

Ali morda prepoznate dekletce s fotografije?

gozdni požar, švedska Svet24.si

Ekstremi na severu: vročinski val, požari, ...

klara-jazbec1 Najstnica.si

Pevka Klara Jazbec razkrila, kako ona gleda na ...

klara Njena.si

Poglejte, kje so ujeli Klaro!

Slovenija

Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Deli na:
Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Foto: Profimedia

Pravo ime Gina Chiese oziroma Alda Fanellija je bilo Luigi Ernesto Ciccarelli. V Jugoslavijo je prišel kot kriminalec na begu, tu pa sta ga prevzela Kos in SDV.

Ko je v prvi polovici devetdesetih let preteklega stoletja v slovensko javnost udaril termin udbomafija, je nastal skorajda splošni konsenz, da gre za popolno norost. Na levem delu javnega mnenja je prevladala enoznačna interpretacija, da gre za parodični vrhunec desničarske paranoje, medtem ko je na desnem delu nastala rezerviranost v smislu, ali morda celotna zadeva ni šla predaleč, recimo v fantazijske podaljške razkrinkavanja rdečih struktur.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o ključni osebi »udbomafije«, dejanske naveze med italijansko mafijo in jugoslovansko SDV; o človeku stotih imen in državljanstev; o možaku, ki je živel kot klasičen lik iz gangsterskih filmov; o akcijah prebeglega mafiosa za jugoslovanske tajne službe; v katere umazane operacije Udbe je bil vpleten Chiesa; kako je mafioso za potrebe financiranja SDV tihotapil cigarete; kako so Igorju Bavčarju dostavili pomanjkljiv dosje o Chiesi; kako je omrežje miniralo kriminalistično preiskavo o igralniških poslih.