mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Deli na:
Rado Pezdir: Dosje Gina Chiese, udbovskega mafijca

Foto: Profimedia

Pravo ime Gina Chiese oziroma Alda Fanellija je bilo Luigi Ernesto Ciccarelli. V Jugoslavijo je prišel kot kriminalec na begu, tu pa sta ga prevzela Kos in SDV.

Ko je v prvi polovici devetdesetih let preteklega stoletja v slovensko javnost udaril termin udbomafija, je nastal skorajda splošni konsenz, da gre za popolno norost. Na levem delu javnega mnenja je prevladala enoznačna interpretacija, da gre za parodični vrhunec desničarske paranoje, medtem ko je na desnem delu nastala rezerviranost v smislu, ali morda celotna zadeva ni šla predaleč, recimo v fantazijske podaljške razkrinkavanja rdečih struktur.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o ključni osebi »udbomafije«, dejanske naveze med italijansko mafijo in jugoslovansko SDV; o človeku stotih imen in državljanstev; o možaku, ki je živel kot klasičen lik iz gangsterskih filmov; o akcijah prebeglega mafiosa za jugoslovanske tajne službe; v katere umazane operacije Udbe je bil vpleten Chiesa; kako je mafioso za potrebe financiranja SDV tihotapil cigarete; kako so Igorju Bavčarju dostavili pomanjkljiv dosje o Chiesi; kako je omrežje miniralo kriminalistično preiskavo o igralniških poslih.