Revija Reporter
Slovenija

Radio Ognjišče prosi za pomoč pred Italijani, ki kradejo frekvence slovenskim radijskim postajam

STA
3 973

19. mar. 2021 12:16 Osveženo: 12:19 / 19. 3. 2021

Deli na:

Franci Trstenjak, glavni urednik Radia Ognjišče.

Primož Lavre

Radio Ognjišče je ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja v pismu seznanil z večletnimi težavami, ki jih ima pri oddajanju na meji z Italijo. Ministra so pozvali k proaktivni vlogi pri reševanju problematike.

Ob tem so na radiu Ognjišče v pismu, ki so ga poslali v torek, poudarili, da Italija svojim medijem dovoljuje uporabo frekvenc, ki jim ne pripadajo, hkrati pa je italijanskim radijskim postajam omogočeno vlaganje tožb na italijanskih sodiščih proti slovenskim radijskim programom.

"Če Slovenija ne bo zaščitila svojih interesov na področju zaščite omenjene naravne dobrine, kar radiofrekvenčni spekter je, lahko to usodno vpliva na naše delovanje. Menimo, da kot radijska postaja z nacionalnim pokrivanjem in uspešnim 26-letnim delovanjem v slovenski prostor, zamejstvo in po svetu prinašamo veliko vsebin, ki so v širšem javnem interesu. To nam je konec koncev priznala tudi država s podelitvijo statusa programa posebnega pomena (...). Ugotavljamo, da je rešitev mogoča le na diplomatski ravni: z dogovorom držav - lastnic frekvenc," je v pismu poudaril direktor radia Ognjišče Franci Trstenjak.

Ob tem na radiu Ognjišče pojasnjujejo, da težave z Italijo nastajajo, ker ta za razliko od drugih sosednjih držav ni ratificirala mednarodnega sporazuma GE84 in svojim medijem dovoljuje uporabo frekvenc, ki jim po sporazumu ne pripadajo. Stroški pravdanja v Italiji pa so za radio Ognjišče previsoki in ogrožajo njegov obstoj. Po italijanskem pravnem redu v takih tožbah radio ne more uspeti, zaradi prava EU pa do izvršitve take sodbe v Sloveniji lahko pride, so še opozorili in pri tem omenili primer radia Center.

Dodali so še, da kljub temu, da niso lastniki frekvenc, ampak le njihov uporabnik in delujejo v skladu z dovoljenjem na mednarodno usklajenih frekvencah, jim slovenska država varnosti pred tožbami ne zagotavlja, niti nimajo informacij, da bi se na tem področju v zadnjih letih karkoli razpletlo v korist slovenskih radijskih postaj.

Radio Ognjišče je danes sporočil, da je pismo v vednost med drugim poslal predsedniku države Borutu Pahorju, premierju Janezu Janši, več ministrom slovenske vlade, poslanskim skupinam SDS, NSi, SMC in SNS, slovenskemu veleposlaniku v Italiji Tomažu Kunstlju, senatorki v italijanskem parlamentu, tržaški Slovenki Tatjani Rojc, Marjanu Turku iz medresorske delovne skupine za urejanje radiofrekvenčnega spektra z Italijo, direktorici Akosa Tanji Muha in predsedniku sveta za radiofuzijo Alešu Lipičniku.