Revija Reporter
Slovenija

Racman in drugi osumljenci v zadevi Marina naj bi oprali kar 22 milijonov evrov denarja

STA

12. okt. 2020 17:46 Osveženo: 17:48 / 12. 10. 2020

Deli na:

Sergej Racman pred ljubljanskim sodiščem.

Bobo

Domnevna prostitucija v novogoriškem klubu Marina dobiva novo poglavje. Specializirano državno tožilstvo se po informacijah portala 24ur že ukvarja z novo kazensko ovadbo v tej zadevi. Glavni osumljenci zlorabe prostitucije so ovadeni še za pranje denarja, saj naj bi se s kaznivimi dejanji na bančne račune steklo kar 22 milijonov evrov.

Pranja denarja so po navedbah portala 24ur neuradno osumljeni Sergej Racman, Jože Kojc, Dejan Šurbek in drugi. Sojenje zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo, pa že poteka na koprskem sodišču, medtem ko Racman še čaka na postopke izročitve v Kanadi, kjer so ga avgusta prijeli, ker je bila za njim razpisana mednarodna tiralica.

Specializirano državno tožilstvo je zaradi zlorabe prostitucije spisalo kar 400 strani dolgo obtožnico zoper 18 različnih ljudi, ki naj bi bili povezani v zgodbi kluba Marina na Ajševici na Goriškem, kjer naj bi delalo več kot 400 prostitutk. Nacionalni preiskovalni urad je medtem končal še preiskavo, ki se nanaša na pranje denarja in po informacijah portala ovadil več ljudi, ki so osumljeni skoraj 40 različnih kaznivih dejanj, poleg pranja denarja tudi ponarejanja listin.

V dobrih štirih letih naj bi se na bančne račune družbe, ki je vodila poslovanje kluba Marina, nateklo kar 22 milijonov evrov. Osumljenci naj bi s ponarejenimi listinami in fiktivnimi dokumenti prikrivali izvor denarja, ga prenakazovali na račune različnih povezanih družb doma in v tujini, predvsem pa prikazovali, da so bili milijoni pridobljeni na zakonit način. Vendar pa po mnenju preiskovalcev in tožilcev celotni izkupiček predstavlja protipravno premoženjsko korist. Povezane družbe naj bi si tudi fiktivno posojale denar, celo v zneskih nad 500.000 evrov.