kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Putina ne bo k Ruski kapelici in slavnostni govornik bo Počivalšek

Deli na:
Putina ne bo k Ruski kapelici in slavnostni govornik bo Počivalšek

Foto: Bobo

Tradicionalna spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem bo v soboto posvečena več obletnicam, med njimi 200. obletnici udeležbe ruskega carja Aleksandra I. na ljubljanskem kongresu in 30-letnici samostojnosti Slovenije. Zaradi nevarnosti covida-19 pa bodo morali vsi udeleženci predložiti dokazilo PCT, so pojasnili organizatorji.

"To je leto obletnic," je danes novinarski konferenci poudaril vršilec dolžnosti predsednika Društva Slovenija Rusija Urban Ocvirk. Poleg omenjenega ljubljanskega kongresa in samostojnosti Slovenije, je pred 80 leti nacistična Nemčija napadla takratno Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo, pred 105 leti pa je bila zgrajena tudi Ruska kapelica. Po oceni Ocvirka bo letošnje srečanje ob kapelici priložnost tudi za razmislek in pogovor o sodelovanju in skupnih vrednotah.

"Ruska kapelica je postala pristen simbol prijateljstva med slovenskim in ruskim narodom," je danes poudaril ruski veleposlanik Timur Ejvazov. Pri tem je opomnil, da Rusija tovrstnega dogodka, kot je srečanje ob kapelici, nima z nobeno drugo državo. Zadovoljni pa so tudi z vsakoletno udeležbo visokih predstavnikov Slovenije, je dodal.

Tradicionalne prireditve se veselijo tudi v Kranjski Gori, je povedal župan Janez Hrovat.


Letos bo častni pokrovitelj slovesnosti in slavnostni govornik podpredsednik vlade, gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Udeležbo je po besedah organizatorjev potrdil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na slovesnosti bo letos znova tudi ruska delegacija, v kateri bo med drugim podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kostačev, Rusko pravoslavno cerkev bo predstavljal nadškof Ruzskij Tihon, vodja Berlinsko-nemške škofije. Pred osrednjo prireditvijo v soboto bo v Kranjski gori v petek potekala spominska maša, ki jo bo letos daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Da bo prireditev varna za vse obiskovalce, bodo tudi letos sledili ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako je za vse, ki se želijo udeležiti dogodka, obvezna prijava in predložitev dokazila PCT pred vstopom na prizorišče. Prijave so bile uradno odprte do prejšnjega tedna, a se lahko zamudniki še javijo Društvu Slovenija Rusija, na njihovi spletni strani pa so na voljo tudi vse dodatne informacije.

Letos nimajo omejitve števila obiskovalcev. Pričakujejo pa da se bo slovesnosti udeležilo več kot 600 ljudi, je še pojasnil Ocvirk.