policija, kraj zločina Svet24.si

Dekleti sta šli v šolo, ko se je zgodilo ...

ženska Svet24.si

"Svojega osebnega zdravnika po štirih letih sploh...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba

bostjan bandelj bobo Reporter.si

Skrivnost 4. najbogatejšega Slovenca: kako je ...

sveca Ekipa24.si

Tragedija v naši regiji! 17-letni nogometaš umrl...

Kraljica Elizabeta II. in Princ Charles Odkrito.si

Kraljica je imela raka: vsi so vedeli, le Harry in...

hrvaska Ekipa24.si

Kakšna drama v Katarju! Japonci držali Hrvate v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Prvi v službi resnice« lažejo in kradejo, zdaj pa bi nam še narekovali, s kom lahko objavljamo intervjuje!

Deli na:
»Prvi v službi resnice« lažejo in kradejo, zdaj pa bi nam še narekovali, s kom lahko objavljamo intervjuje!

Ukradena fotografija Reporterjevega fotografa Primoža Lavreta - Foto: Primož Lavre

Ali želite živeti v državi, kjer vam bo politična stranka zapovedovala, koga smete intervjuvati in koga ne? Novinarji Reporterja smo se temu že večkrat uprli in se bomo še naprej zoperstavljali!

Povsem nasprotno to velja za portal Nova24tv.si, ki se razglaša za prvega v službi resnice, dejansko pa kot papiga ponavlja zapise svojih političnih gospodarjev in lastnikov medijske hiše.

V nos jim gre intervju s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki ga lahko preberete v tiskani izdaji revije Reporter. Za intervju smo se dogovorili že pred dvema mesecema in uskladili termin. Navedbe, da naj bi z njim naredili intervju po klicu nekoga iz kabineta, so podle laži.

Najprej razčistimo jedro problema: ali je sporno, če neki medij v državi naredi intervju s predsednikom vlade? Takšne intervjuje lahko beremo tudi vseh zahodnih demokratičnih državah in zaradi tega mediji, ki intervjuvajo predsednika vlade, niso nič manj neodvisni in svobodni.

Še več, intervjuji s predsedniki vlade, države in političnih, tako vladnih kot opozicijskih strank, so v državah z najvišjo medijsko svobodo nekaj samoumevnega. Če je nekaj samoumevnega v demokratičnih državah, zakaj potem ne bi bilo v Sloveniji?

Upam si trditi, da je v Reporterju celo več intervjujev z opozicijskimi politiki kot z vladnimi. V prejšnji številki Reporterja ste lahko brali intervju z nekdanjim poslancem največje opozicijske stranke SDS Jožefom Jerovškom.

Tudi s prvakom SDS Janezom Janšo smo opravili več intervjujev, tako v času, ko je vodil vlado, kot tudi v časih, ko je v opoziciji. Nazadnje smo želeli z njim opraviti intervju pred lanskimi državnozborskimi volitvami, vendar je po nekaj mesecih dogovarjanja našo prošnjo zavrnil.

Ne le to, Janša je prepovedal dajati intervjuje celo poslancem svoje stranke. Večkrat smo se obrnili nanje z željo po intervjuju, vendar so nam vsi vprašani ob zavrnitvi pojasnili, da intervjuja za Reporter ne smejo dati in da jim je to prepovedal njihov predsednik. Na enega izmed njih so se v poslanski skupini znesli zgolj zaradi njegovega sodelovanja v naši rubriki Osebno.

O sedanjem predsedniku vlade smo pisali veliko kritičnega tako v njegovi sedanji vlogi kot v vlogi izzivalca na predsedniških in državnozborskih volitvah. Takrat se je prvak SDS z njim tajno sestajal in mu obljubljal podporo ter napadal medije, ki so v Marjanu Šarcu videli nadaljevanje zgodbe Mira Cerarja, Alenke Bratušek in Zorana Jankovića.

Reporter ni v službi niti sedanjega niti katerega koli prejšnjega premierja, ampak ostaja zvest svojim bralcem. Nastal je iz upora proti političnim pritiskom nekdanje Janševe državne sekretarke Andrijane Starina Kosem, ki je po prevzemu časopisne hiše Delo skupaj s pivovarskim tajkunom Boškom Šrotom skušala zlorabiti Mag za obračun s svojim nekdanjim političnim šefom.

Težko očitajo »piškotarstvo« drugim novinarjem tisti, ki so se sami prenajedli »piškotov« in »Orbanovih kroglic« svojih političnih gospodarjev.

Popolnoma drugače pa je nastal medij, ki se zdaj predstavlja kot prvi v službi resnice. Ve se, čigave. Ustanovili so ga veljaki politične stranke SDS, med njimi so tudi prvak Janez Janša (hvali se s petimi delnicami), nekdanji sekretar poslanske skupine Boris Tomašič, ki je tudi direktor Nove hiše, prvak satelitske stranke Glas Aleš Primc, Janšev odvetnik Franci Matoz, poslanec Bojan Podkrajšek, poslanka Alenka Jeraj, nekdanji poslanec France Cukjati, nekdanja poslanka Alenka Žagar Slana, članica izvršilnega odbora Andreja Valič Zver (žena evropskega poslanca Milana Zvera) in sekretar poslanske skupine SDS Božo Predalič.

Poleg Nove hiše so veljaki SDS ustanovili tudi televizijsko družbo NovaTV24.SI, kjer med aktivnimi delničarji najdemo Boža Predaliča, Aleša Hojsa, Borisa Tomašiča, Ivana (Janeza) Janšo, z lastništvom delnic v tej medijski hiši se hvalijo tudi evropski poslanci iz vrst SDS, velik del pa je v lasti treh madžarskih družb (Ripost Media, Ridikül Magazin, Modern Media Group), s katerimi upravljajo madžarski tajkuni, ki so podporniki premierja Viktorja Orbana.

Zato ne čudi, če na omenjenem portalu v svojih člankih objavljajo tvite svojih političnih solastnikov in branijo njihova stališča, tudi če so skrajno žaljiva. Težko očitajo »piškotarstvo« drugim novinarjem tisti, ki so se sami prenajedli »piškotov« in »Orbanovih kroglic« svojih političnih gospodarjev.

Ja, zanimivo, ko so pred časom objavili intervju s predsednikom madžarske vlade, se niso niti najmanj zgražali sami nad sabo. Da ne omenjamo njihovih servilnih intervjujev s svojimi lastniki iz politične stranke SDS, ki jih objavljajo ne le na portalu, ampak tudi v strankarskem biltenu Demokracija.

Povrhu vsega se za razliko od nas, ki si s poštenim in odgovornim novinarstvom služimo kruh že več kot dvajset let, sami pogosto niti podpisati ne upajo s pravim imenom in strahopetno uporabljajo inicialke anonimnih oseb (v konkretnem članku H. M.), kot da bi jih bilo sram svojega umazanega početja. Morda se za njimi skriva odgovorni urednik Jože Biščak ali pa kdo od politikov SDS.

In lahko jih je sram. Celo fotografije nam kradejo. Tako so ob svojem umazanem tekstu objavili fotografijo odgovornega urednika Silvestra Šurle in pisca teh vrstic med intervjujem premierja Marjana Šarca, ki je je posnel naš fotograf Primož Lavre. Zaradi nedovoljene objave fotografije smo jim že poslali poziv za plačilo in opomin pred tožbo.