Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prvi šest Slovencev iz Venezuele je že v Sloveniji

Deli na:
Prvi šest Slovencev iz Venezuele je že v Sloveniji

Zastava Venezuele. - Foto: Profimedia

Repatriacija Slovencev iz Venezuele je v teku, nekateri so v Slovenijo že prispeli, drugi bodo v kratkem, tretji pa potrebujejo nekaj več časa, so danes sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Koliko jih je že prispelo v Slovenijo, niso razkrili, je pa današnji Dnevnik poročal, da jih je šest - štiričlanska družina in zakonski par.

Vlada je novembra lani sprejela akcijski načrt za repatriacijo, s katerim je Slovencem v Venezueli in njihovim družinskim članom zaradi težkih življenjskih razmer v tej južnoameriški državi omogočila vrnitev v Slovenijo. V uradu so takrat sporočili, da so prejeli prošnje za repatriacijo 53 oseb.

Danes so za STA poudarili, da ni gotovo, da bo repatriiranih ravno toliko oseb, saj da vsako prošnjo preučujejo individualno. Kateri od prosilcev namreč morda ne bo izpolnjeval pogojev, drugi pa ne vedo, ali bodo lahko repatriirani zaradi osebnih in družinskih pogojev, so pojasnili.


V uradu so izrazili zadovoljstvo, da se do zdaj repatriirani rojaki v Sloveniji dobro počutijo in se že lepo vključujejo v slovensko okolje. Čeprav je repatriacija zelo zahteven proces, je vse k sreči minilo brez večjih zapletov, so pojasnili. Ob tem so se zahvalili številnim prostovoljcem, ki so pomagali pri urejanju vsega potrebnega za dobro počutje repatriiranih oseb.

Po vrnitvi v Slovenijo bo država 15 mesecev repatriirancem krila osnovne življenjske stroške, zagotavljala osnovno zdravstveno oskrbo ter jim priskrbela tudi začasno stanovanje - ali pri zasebnikih ali v kakšnih drugih nastanitvenih možnostih države. Pravice ožjih družinskih članov, ki jim je bil odobren prihod v Slovenijo, niso pa slovenskega rodu, bodo nekoliko manjše, piše Dnevnik.

Po uradnih podatkih v Venezueli, ki jo že več let pretresa gospodarska, politična in družbena kriza, živi 335 slovenskih državljanov oziroma do tisoč ljudi slovenskega rodu.